Big Footova KPZ-ka
roverská verzia
moja KPZ je pripravená na pomoc v prírode, meste a doriešenie základných zdravotných problémov.
Nemá zmysel snažiť sa napchať KPZ do krabičky od filmu, lebo potom tam nosia skauti obväz v rozmere 6x10cm- nesterilný, nepoužiteľný ani sa doň len nevysmrkáš.
Nejde o to aby sa odfajklo všetko čo je v zozname , ide o to aby všetko bolo absolútne praktické, použiteľné a aby si to vedel využiť.
Ak niečo nevieš použiť, nenos to v KPZ
Moja KPZ je kožená kapsička na opasok 5x12x15cm (fuu ha! objem skoro liter), 650g, výborný nápad je aj kovový obal, ktorý je zároveň nepremokavý a nádobou ktorá môže isť na oheň, ale povedzme že po lese sa túlame s kovovou fľašou. A je poznačená tým že som zdravotník.
Mimo KPZ:
nožík vo vrecku (ranger)- ak to nie je švajčiarák, maj v KPZ pinzetku
obranný spray podla situácie
Časť Survival:
-nôž, mam vždy vo vrecku v KPZ by sa hodil viacúčelový nastroj
Kresadlo (Mg- Na - s tým zapáliš aj keď je totálne mokré, zmrznuté , keďže máš nastrúhané Mg, niesi závislý na práchne, tampónoch)
brezová kôra
ihly, nite, gombík, záplata (zapláta z pevnej latky- na opravu batoha alebo topánok, nite tri pevnosti(druhy) na jednej cievke + ružová zdravotnícka ihla- ňou perforuješ, a potom použiješ ako kanál pre šiciu ihlu)
drôtik, klinec, šubka s matkou, dve šrubky do dreva
sviečku- takú podlhovastú, s nedrobivým voskom, nielen ako sviečka, ale aj mazanie sánok, lyží, sklzov mam radšej ako čajovú.
povraz (u mňa 4-10 m 2mm hrubej repky) (trápnym metríkom nič poriadne nespravíš)
zatváracie špendlíky
papier A4 poskladaný + ceruzka- na rozdiel od pera a fixi funguje aj pri -20°C
zopár zápaliek (čo sa dajú škrtnúť o kadečo, opatrené mikroténom a voskom skryté v cievke od nitky... ale na kresadlo je väčší spoľah)
Musli tyčinka alebo malá čokoládka: núdzová energia, mali sme aj skauta ktorý nedokázal chodiť s prázdnym žalúdkom.. proste dostal kŕče, stačilo aby sa nažral púpavy a dalo sa isť
Fruktóza- ovocný cukor v príhodnej dózičke- je to najsladší cukor, je 2. najlepším energetickým zdrojom , a vo vhodnej dávke zrýchľuje metabolizmus alkoholu o 25%(vodiči)
Trocha soli- často si zabudnem k mäsu zobrať do lesa soľ, spolu s cukrom a teplou vodou máš preháňadlo, jemne slanou vodou ktorou kloktáš zastavíš opuch hrdla, ak si ňou prepláchneš nos zastavíš nádchu nealergického pôvodu
Male LEDkove svietidlo- čím väčší pruser potme máš tým dôležitejšie je vidieť, alternatíva by bolo chemické svetlo, funguje vo všetkých podmienkach, ak sa ti blbou náhodou neaktivuje v KPZ-tke
Tampón OB- keď ho rozprestrieš a kresneš doň iskru vzbĺkne, a možno niekomu chybne
samolepiaca záplata a velodušu... ale: defekt biku sa da úplne opraviť dôkladným vypchatím plášťa trávou, senom a pod.
káva- 3in jedna, alebo zrnká- na zobudenie, alebo posilnenie protibolestivého účinku paralenu, alebo mierna pomoc pri astme.
Buff šatka (granko) alebo trojcípa hlavne obmedzenie tepelných strát hlavy, ale inak fajn vec
háčiky rybárske- jedna z nití je rybárska speltaná šnura , preto nemám silon, ryby ale chytať viem
moskytiéra- aspoň vo veľkosti na zakrytie vchodu do + ďalšie improvizačne možnosti
píštalka
maličký kompas... mne dajak netreba... správne zmagnetizuj ihlu čo máš
Časť zdravie.
obväz sterilný Ak by nebol sterilný, tak už možno hocijak improvizovať. Ďalšie: ponožky, utretie zadku alebo záves končatiny.. jeden je z nejakého big trauma hľadiska malo, ale ved každý ďalší skaut okolo teba má ďalší.
Zdravotnícke rukavice + resuscitačná rúška ma zmysel ak vieš resuscitovať, ak totiž budeš resuscitovať tak pacient zrejme bude zakrvavený, alebo ozvarcaný.
Termofólia dôležitá, ťažko improvizovateľná, a rôzne využiteľná (dažd, slnko priktytie obalenie signalizacia šmýkanie nosenie vody)
Lieky: treba poznať indikácie a kontraindikácie a dávkovanie (všetky lieky čo nosíš), zijdu sa interakcie.
Paralen je všeobecne výborne znášaný, možné dať aj deťom, protibolestivý účinok zvýšiš kávou, ale nepomôžeš spolužiakovi po opici.
Acilpirín: Sú na neho alergie, dá sa použiť pre spolužiaka po opici, 300-400 mg pohrýzť a zjesť pri bolesti na hrudi, bez akýchkolvek dalších vyšetrení, okrem vylučenia alergie na kys.salisilovú a krvácania z tráviacej sustavy, a inak proti bolesti a teplote rovnako dobre ako paralen...niekto by povedal načo v KPZ , ale keď dostaneš v lese horúčku z jedla alebo vody ktoré si zjedol ešte doma , tak aby si videl na oči kým sa dostaneš do civilizácie tak potrebuješ ešte aj ďalšie dva z kamošovej KPZ
1-2 tbl. dithiadenu- najefektívnejšiie peroralne antistaminikum.. prevencia problemov po pošípaní hadom, hmyzom, prejavoch alergckej reakcie
Endiex 2tbl.- črevné dezinfikciens
Medicinske uhlie par tabletiek
Smecta 1 sáčok- ochrana sliznice čreva
Tvoj liek- ak je niekto alergik- a i.
zo 2 pastilky do hrdla
Mam 1 cigaretu dobre zabalenú v KPZ, ale skautov s tým nezaťažujem.. môže sa stať že sa tak zbavíš nervozity fajčiara s ktorým musíš v nejakej vážnej situácii spolupracovať
Leukoplast- niekolko prúžkov pásky, aj balené kúsky s vakúšikom- kadečo treba lepiť, otlakom predchádzať
Jelení loj- ja som na to odkázaný inak by sa mi rozpadli ústa, s jelením lojom sa dajú namazať kožené topánky, ložisko, alebo reťaz bicykla.., zjesť ho?
lieh konzumný 80% v 30ml liekovke (survival: horlavina, zdravotníctvo: dezinfekcia, poranení, rúk pred jedlom, tinkturovanie rastlín, pripadne riešenie absťaku niekoho koho musím rýchlo sfunkčniť)
Fléra: črveno-reflexná, pri navigácii vrtuľníka na pristátie, alebo ako reflexný prvok pri nočnom pohybe pri cestách a stopovaní
Sterilná skalpelová čepieľka a sterilná subkutánna a venózna ihla. (ta subkutánna može kedykoľvek chybnúť diabetikom, pošvou ihly a skalpelom sa dá improvizovať urgentná koniotomia)
Striekačka aj jeden liek, ktorý nejdem menovať
tabletka na čistenie vody.. na slovensku chvala Bohu trochu zbytočná
Časť socializačná: ja nemienim byť v meste ako ovca na jatkách, (ako spolužiak v lese)
Lyžička- už ma nebaví si jogurt z prstu oblizovať, ak jej nabrúsiš hranu držadla , tak máš aj čepeľ na kresanie
Prachy- par mincí kvôli automatom, a nejaká bankovečka k tomu
Poštové známky.
USB kľúč.
Dobíjací kupón- ale už mám paušál
polovica zubnej kefky- pastu ne, alebo použiješ soľ
žuvačka
Diskrétny modul:
uznávam že moja KPZ je do kostola, na koncert abo pod sako, a podobne priveľká.. preto bude obsahovať vyberací modul kde budu totálne kľúčové veci (to su tie ktoré rátam do KPZ, nedupľujem ich):
zdravotnícke rukavice a resuscitačná rúška
leukoplast s vankúšikom
ihla niť gombík
o všetkoškrtavé zápalky obalené mikroténom a voskom
žuvačka
zatvárací špendlík
malý zatvárací nožík, pre ľudí čo nemajú ušľachtilý zvyk švajčiarak nosiť aj v oblekových nohaviciach.
vlhčený dezinfekčný tampón