Pocas cakania na vysusenie dreva na dreveny luk, som zacal experimentovat s plastovymi. Na LH zraz by vas s nim asi nepustili, ale inak je to vyborny sposob, ako sa dostat k lukostrelbe. Pomer cena/vykon sa blizi k 99%.
Material:
Na luk je potrebny plast oznacovany ako PVC-U SCH40 3/4". Je to rura pre vysokotlakove rozvody, tora sa vyraba v USA. Nastastie maju pobocku v Polsku, odkial to dovazaju na Slovensko a do Ciech. U nas su predajne v Bratislave a v Kosiciach. Cena 1,5m rury na luk je okolo 3EUR.
Vyroba:
Najdeme si stred.
Vyrobime si hranolceky, ktore maju vysku rovnaku ako priemer rury a prilozime ich k stredu.
Polovicu rury nahrejeme fenom alebo nad sporakom, pritlacime doskou. Snazime sa vytvorit ramena, ktore sa od stredu ku koncom stencuju.
Zopakujeme na druhej strane.
Vytvorime zarezy na tetivu a mozeme zacat strielat.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ak sme vyrobili jednoduchy luk. Mozeme pokrocit a rozne ho tvarovat. Napr. spravit reflexne ramena, alebo rovno celu repliku mongolskeho jazdeckeho luku. Prikladam par fotografii lukov, ktore som robil.
jednoduchý reflexný luk 25# @28". Vyrobený z rúry dĺžky 150cm priemeru 26,7mm.
Detský / dievčenský luk 15# @20". Vyrobený z rúry dĺžky 125cm priemeru 21,3mm.
Hotový výrobok: jazdecký luk o sile 40lbs. Z diaľky ani nie je poznať, že je z plastu. Cely navod je TU.
Pre experimentatorov dporucam tento youtube kanal. Chlapik tam vyrobil snad uz 100 roznych pvc lukov.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Dalej posielam jeden skladaci luk ako putovny. Je dlhy 150cm, sila priblizne 50lbs pri 28 palcoch. Tetiva je z paracordu 550. Pridavam k nemu dva drevene a jeden duralovy sip. Kedze sipy su spotrebny material, nedufam, ze sa mi vratia naspat. Cakanie na luk si mozete skratit napr. vyrobou sipu a potom ho prilozit k luku. Luk momentalne putuje k Jurajovi1974, kedze bude na sipe este opravovat hrot.
Tu mozete pisat svoje dojmy z putovneho luku, alebo vseobecne k PVC lukom, ktore ste robili.