Test: Ghilie Kettle ExplorerNa variči som otestoval rôzne palivá a čas, za ktorý dokáže jednorazová dávka paliva ohriať vodu do bodu varu. Počas testu som neprikladal. Len som to zapálil a nechal horieť. Nameraný čas je od momentu kedy som škrtol zápalkou, po moment, kedy pískatko ohlásilo že voda už vrie.
Do nádoby sa vojde menej ako presne jeden liter. Taktiež som nádobu nenapĺňal vodou až úplne po kraj, pretože počas varu voda vyprskuje von. Využiteľný objem ktorý som testoval je približne 900 ml. Voda bola studená priamo z vodovodu. Odhadujem tak 10°C.
Klasicky som začal drevom. Použil som smrekovú latu a trochu suchého sena, toľko ako je na obrázku. Pískatko odpískalo var za 5 min. Plameň ešte silno horel, takže na uvarenie vody by stačilo aj o trochu menej dreva.
Ďalej bolo ako palivo použitých 6 kusov kartónu cca 20x10cm. Voda zovrela za 6m 30s. S palivom to bolo len tak tak. Krátko po uvarení vody, z kartónu už nič nezostalo.
Ako alternatívu som skúsil aj slamu. Vyplnil som celý objem vnútra variča, ale len zľahka, aby mohol prúdiť vzduch. Slama horela o čosi horšie. Chvíľami som chcel podporiť horenie rozfúkavaním, ale stále to hrozne dymilo. Voda sa síce neuvarila, no za to ohriala na približne 60°C.
Ďalšie postrehy:Aj keď som pískatko na nádobu nasadzoval zľahka, teplom sa kov roztiahol a potom bol problém zložiť ho dolu. Liatie horúcej vody chce trochu cvik, aby som nalial vodu tam kam chcem. Nacvičil som si postup, kedy nádobu držím za ucho a retiazkou (ktorou je pripevnené pískatko) nádobu nakláňam.
Komínový efekt zefektívňuje horenie, a po rozhorení paliva už nie je žiadny dym. Dvojstenná nádoba na vodu maximálne využíva teplo, čím sa podstatne zrýchli ohrev vody. Pískatko je dobrá vychytávka. Nemusíme sledovať či už voda vrie a môžeme sa medzitým venovať niečomu inému.
Záver:Konštrukcia variča umožňuje rýchlo a efektívne ohriať vodu za každého počasia. Skôr sa ale hodí do kempu alebo do viacčlennej skupiny. Objem je proste príliš veľký a v batohu zaberie toľko miesta, ako ďalší spacák.
A čo na to konkurencia ?Podobný varič vyrába aj ALB forming. Oproti testovanému má tepelne izolované sklopné uší, za ktoré môžeme nádobu uchopiť a pohodne z nej liať vodu. V príslušenstve sú aj kovové nožičky, ktoré umožňujú spolu s vodou ohrievať aj ešus. V neposlednej rade je to cena, ktorá je o polovicu nižšia ako testovaný model.
Obrazová príloha: