Tak na viac dní, teda pre mňa to je na 3-5 nabalený na sebestačnú existenciu mimo civilizácie - tak to už beriem nejaký veľký vak. Zatial používam britský Bergen, ktorý ma so všetkým objem tuším 120 litrov, takže nie je problém s miestom

. Nie je to práve najpohodlnejší ruksak, ale na druhú stranu je jednoduchý a nemusím sa o neho "báť".
Nevýhodou môže byť pre niekoho, že pôsobí armádne... Čítal som na fórach, že sa to dá nejako odfarbiť. Mne to nevadí. Dá sa to zohnať vo vojenských výpredajoch a na ebay, myslím, že do 50-70 Euro? Chrbtový systém to nemá nejaký špeciálny, v podstate iba vnútri sú dva hlinikové pásy nasunuté. Ale človek do toho môže naložiť koľko unesie a ten ruksak to zvládne bez problémov (na rozdiel od chrbtice

). Bežne v tom nosím aj 20-30kg a nie je problém.
Bočné vrecká sú odoberateľné a pomocou takých popruhov sa dajú nosiť osobitne.

Ale ak niečo lepšie, tak z veľkých ruksakov by som rozmýšlal nad Berghaus Vulcan - o ňom by mohol napísať Adno, ten ho vlastní. Alebo Lowe Apline Saracen. Berghaus Vulcan je v podstate taký komfortnejší bergen, má oveľa lepší chrbtový systém a vyrába sa v 3 alebo 4 veľkostiach (podľa výšky). Ten Lowe Alpine Saracen má nastaviteľný chrbtový systém...

Obidva to sú pomerne drahšíe vaky, taká stredná trieda. Z vyššej by ma ešte napadli vaky šité na mieru od Kifaru, ale to je už iná kategória.
Nepôsobia turisticky, ale sú veľmi dobre navrhnuté, odolné a otestované rokmi praxe. Z čisto turistických vakov neviem poradiť, osobne veľmi nedôverujem klasickým turistickým vakom...
Všeobecne rady... Ťažko povedať, hlavne nech je ten ruksak veľký a dá sa ako-tak pohodlne nosiť

, zároveň aby od váhy nevypadol spodok ruksaku

. Ideálne keď ma odoberateľné vrecká, s možnosťou pripnutia celty/spacáku/karimatky z vonka - aby nezaberali miesto vnútri vaku. To hlavne hrá úlohu v zime, keď väčšinu miesta zaberá oblečenie, spacák a pod. Celkovo je veľký rozdiel v tom, či sa ide v zime, alebo v lete (v lete ďaleko menej treba niesť).