nestarám o to koľko litrov mám na chrbáte, či 30, 50, 75 .. ja sa starám iba o to či to odnesiem a či mi to poskytne na viacdňovke komfort aký potrebujem a chcem. Bol som 10 dní z chalupy ( za mlada ) iba so somradlom a ihličkovým kongom a spravil som za ten čas viac ako tisícdvesto kilákov nákladným a osobným vlakom + stopom. Bolo to moje rozhodnutie a môj (ne)komfort. Aj preto je podľa mňa jedno či mám batoh 30, či 75 litrový, ak oba budú mať cca rovnakú váhu. Už som sa presvedčil o tom že rezerva v batohu má svoje opodstatnenie .. V prípade denno - denných presunov kolega robil pri byvaku rozborku/zborku, spacák do kompresáku, uviazať ho na vrch batohu, priviazať zboku karimatku, celtu, kde dať parku, lebo sa fest oteplilo a pri nákupe 5 pixiel piva 2 nosiť vo vačku ... Dá sa to aj jednoduchšie, najmä ak je časový stres, či prší .. Zvesím hamaku aj so spacákom a vrazím to do 75 litrového bundeshweráckeho batohu ... za 5 minút po mne nie je na táborisku ani smrad, teda pokiaľ nemusím premýšlať ako to všetko pobalím, kam to strčím a ako to uviažem a poberiem...
Ale zvyknem tvrdiť že každý je iný a má iné potreby. Jeden má rád bloncky, ja mám rád ryšavé. Každý by sa mal zariadiť ako považuje za potrebné a nie je ni vôbec čudné ako sa zariadi. Ja si pripravujem na viacdňovky drevenné krosná so 100 litrovým origoš BW lodným vakom, so zipsom po celej dĺžke ( vak už som kúpil, na krosnách sa pracuje ).. Viem pre čo. Jednoducho pre ňa je fajn mať v zime, či v marci pri viacdňovke keď chcije ako o dušu so sebou aj náhradné topánky, strčím tam karimatku, defens 4, plachtu pod ktorou sa v hamake nielen vyspím, ale ak prší aj prezlečiem ( 4x3 ), pobalím, uvarím, najem, mám rád čisté veci na prezlečenie do spacáku, komfort vyteplenej parky večer pri táboráku , každé ráno čisté a suché ponožky.... a mám rád prístup ku všetkému a práve kvôli tomu aby som sa nemusel vo veciach prehrabávať a vykladať ak potrebujem niečo čo je na spodu, riešim si ten "svoj" systém. Hodím krosná na zem, rozopnem a všetko je naukladané vedľa seba, bez premŕvania. A všetko bez problémov za pár sekúnd strčiť dnu ... A je mi jedno že sa na mňa nejaký askét díva divne že mám na chrbáte 100 litrové lodné vreco...
... ktoré možno nie je o moc ťažšie ako askétov 35 litrový batoh
http://www.usarmy.sk/svk/goods/573/ruksaky-vaky-vak-bw-lodny-pouz-s-2-popruhmi