Tak pridam aj ja do temy, kedze ma problematika batohov, ich funkcnosti, dizajnu ci technologie vyroby zivila. Rukami mi preslo mnozstvo batohov. Od kvalitnych Arcteryx, North Face, Osprey, cez nejaky ten stred ako Karrimor, Deuter, Vaude az po "spodinu" tipu McKinley a spol. Svojho casu sme s partnerom z HK vyrobili aj skusobnu seriu skutocne kvalitnych batohov vlastnej znacky, ale zial, nebolo financnej inekcie ktora by nas potlacila vpred.
Skoncil som v podstate pri troch a poviem aj preco:
vikendove letne vylety za oddychom pri ohni: GoLite Jam
Uzasny batoh ktoreho jasnym ucelom a devizou je jeho nizka hmotnost a k nej neadekvatna vysoka odolnost. Vyrobca sa specializuje na ultralahke produkty pri dodrzani vysokej kvality. Slabinou je samozrejme spartansky chrbtovy system. Pre nas, ktori mame plecia odchovane UeSkami vsak nemoze ublizit
Do tohto batohu zbalim letny paperak, celtu, oblecenie na noc, nejake to zakladne vybavenie a jedlo na 2-3 dni. Je to len jednokomorovy batoh, ale ma rozumne velke pevne bocne sietky a ploche predne vrecko na drobnosti potrebne pocas cesty. Vrch batohu je rolovaci (co je podla mna najefektivnejsie riesenie objemu batohov), nema ziadny vrchlik ani bocne kapsy. Na boku ma kompresne popruhy za ktore zvyknem zalozit celtu a alumatku. Okrem ineho, mam rad jeho olivovu farbu (manzelka ma rovnaky len v cervenej)
vikendove zimne vylety, skialpove tury a pod.: Treksport Edge
Jedna sa o prototyp batohu vyrobeny v 10 ks serii. Z ekonomickych dovodov sa nedostal do seriovej vyroby. Jeho predchodca je batoh Cerro Torre. Niekedy Vam ho vyfotim
..tu sa jedna o rozumnu velkost (cca 55 litrov) batohu v ktorom odnesiem zimnu vystroj. Vyhodou su urcite technicke detaily kt. ocenia skor skialpinisti, lezci a pod. Opat jednokomorovy batoh, co je z jednej strany (pevnost, funkcnost) jeho vyhoda a z druhej (komfort) nevyhoda.
celorocne dlhe pochody (5 a viac dni): FairyDown Terra Nova
Asi malokto bude poznat tuto australsku (alebo novozelandsku) znacku. Skoncil som pri nej pretoze ma 2. najuzasnejsi chrbtovy system aky som kedy mal moznost skumat. Na batoh na 1. mieste som nemal
...jedna sa velmi velmi slusny batoh v ktorom odnesiem naozaj kvantum vystroje. Zial, uz davno som ho nemal na chrbte
...jedinu vec kt. mu viem vycitat, je absencia predelu komor a pristup do dolnej z vonku. Uz si nepamatam presne (nemam ho pri sebe), ale zda sa mi, ze vrchlik bol zmontovatelny a dal sa pouzit ako ladvinka. Ale mozno sa mylim a popisujem uz jeden z nasej vlastnej dizajnovej dielne
Osobne som si odvykol od roznych bocnych kapsiciek, pretoze standarnde z jednej strany mavam karimatku a z druhej celtu/stan. Nic vsak proti nim nemam, cas od casu mi padli za dobre, ked som potreboval vziat par veci navyse...len potom som sa uz citil ako vianocny stromcek
Dnes je toho na trhu tak vela, ze sa ludia v tom celom stracaju a maju dojem, ze je to nejaka strasna veda a ze sa tomu musia aj strasne venovat. Pritom cela ta problematika je len a len kvoli biznisu.
Vzdy sa vsak v spomienkach rad vraciam do dob, kedy som vlacil staru roztahanu US-ku, kedy som si daval zalezat na tom aby som ju dolkladne zbalil v kazdom moznom pocasi. A preto je uplne jedno co clovek ma na chrbte. Tak ci onak, to musi nosit. Podstatne dolezitejsie je, ako sa s tym nakladom sprava voci prirode ci ludom kt. na svojich potulkach streta.
- GoLite
- FairyDown
Keď ráno vstaneš, poďakuj za svetlo, za svoj život a silu, poďakuj za jedlo a za radosť zo života. Ak nevidíš dôvod, prečo by si mal ďakovať, dávaj vinu sám sebe.
Tekumseh