osobne teraz nosím ako oporu valašku a nemôžem na ňu zlého slova povedať.
Kedysi som sa trošku zaoberal pastierskymi palicami tak skúsim pár slov k nim:
Nejdem sa rozpisovať k histórií používania (ak o to bude mať niekto záujem tak potom môžem) a ani o typológií (valašky, fokoše, čakany, kyjaky, osekance, vatrály, kuľagy, ferule, kľuky,...)
Skúsim stručne opísať výrobu tzv. osekanca. Jedná sa o palicu používanú prevažne pastiermi. Ich najväčší výskyt som zaznamenal hlavne na slovensko-maďarskom pomedzí, ale s menšími obmenami sa používali v celej Karpatskej kotline.
V podstate sa jedná o jednoduchú, väčšinou rovnú palicu ktorá je zdobená hrčkami tzv. osekancami ktoré boli do mladého výhonku stromu spravené výrobcom.
Najvhodnejším drevom je brekyňa (Sorbus torminalis), drieň, prípadne sa dá použiť aj lieska. Výrobca si nájde mladý výhonok max. 2 cm v priemere, oseká všetky konáriky. Pomocou noža vruborezom vytvorí zárezy. Väčšinou len jednoduchá zárezy tak 1-2 cm nad sebou. Niektorý výrobcovia rezali aj zložitejšie ornamenty ale to prináša riziko že stromček vyschne. Palica sa nechá rásť dva roky. Pôsobením poveternostných vplyvov sú v miestach zárezu tzv. hrčky a rôzne deformácie. Po dvoch rokoch sa po ňu výrobca vráti a vyreže ju. Kôra sa opáli nad ohňom aby sa lepšie sťahovala. Horúca palica sa dala aj relatívne vyrovnávať. Potom sa zmieša popol s vodou a touto zmesou sa palica potiera. Nechá sa stáť na slnečnom mieste 1-2 dni, pokým zmes popola nezačne odpadávať. Potom sa očistí. Výsledkom je pekná červeno-žltá farba. Záverečná úprava spočívala v dobrom premastení kožou zo slaniny. Drieň sa nenatieral zmesou vody a popola ale sa vyudil aby dostal peknú červenkastú farbu.
Posledného výrobcu sa mi podarilo zaznamenať v obci Silická Brezová, pána Ľudovíta Mezeiho.
Ja som sa o výrobu pokúsil len raz. Brekyňu som nenašiel tak som rezal do liesky.
Ešte spomeniem jeden podobný spôsob s ktorým som sa stretol pri výskume v Etnografickom múzeu v Martine a to je obtáčanie tenkého výhonku okolo trošku hrubšieho tak aby časom k sebe zrástli.
Popísať poriadne a podrobne slovenské palice by zabralo jednu hrubšiu publikáciu.
Ak by to niekoho zaujalo tak odporúčam:
Polonec, A.: Tvarované a zdobené palice. Osveta, Martin 1977.
Václavík, A.: Slovenské palice. Turčiansky Sv. Martin 1938.
Polonec, A.: Slovenské valašky, fokoše a čakany. Martin 1963.
(Zohnať niektorú je malý zázrak, valašky mám v pdf)