od Marcela » 17 Okt 2011, 18:17
Lékárnička by měla bejt snad i jako povinná výbava, no jako děcka jsme to tak měli pokaždý, když jsme jeli někam organizovaně na prázdniny, tábor a podobně. Sice je pravdou, že to člověk nevyužije ani tak pro sebe jako pro někoho jinýho, ale mít s sebou alespoň to základní nikomu neuškodilo a nikomu to zatím záda nestrhalo.
Moje vybavení tohohle charakteru je sice poněkud strohé, no ale najde se tam určitě náplast v několika různých velikostech, k tomu kousek lepící pásky (papírový, bo jsem na to lepidlo u textilních alergická a není vyloučený, že i někdo jinej), nějaká ta dezinfekce v polštářcích, septonex v prášku (namísto framikoinovýho zásypu, kterej je dneska v lékárnách k dostání bohužel jenom na předpis), menší obvaz, černý uhlí, ibalgin, paralen a od jistý doby nechybí rychloměrka (dětskej teploměr – jeho přítomnost se mi už skutečně vyplatila). Běžně nosím pinzetu, kleštičky na nehty, nůžky (součást zavíracího nože), a v případě akutního šití bych si provizorně poradila i s obyčejnou jehlou a nití. K případnýmu zaškrcení rány například po uštknutí zmijí se dá použít opasek anebo třeba popruh z výstroje…
To nejhlavnější je ale vědět jak někoho v daným případě ošetřit a poskytnout mu první pomoc, pokud jde o těžší úraz či dokonce o život. V takový situaci je každá rada drahá a určitě není na škodu a ani trochu směšný nosit nějaký ty návody s obrázkama, no v nejlepším případě využít nějaký instruktážní školení.
příroda nedělá nic zbytečně (Aristotelés)mojerajče