Doplním ešte pár mojich postrehov k ťahaniu drevených saní. Je veľmi dobré mať voľné ruky (ťahať rukami je blbosť a drina), môžete použiť palicu, či odhŕňať vetve. Mne sa osvedčil (už v dávnej minulosti) spôsob ťahania pomocou kusu lana, pretiahnutého cez plece (tak ako je pôvodne na detských saniach). Používal som klasické splietané lano (vtedy bolo horolezecké, či parakord rarita) o hrúbke cca 12 mm. Lano sa dalo použiť aj na stiahnutie dreva k táborisku, či zhotovenie balíku čečiny na chrbát, ako húpačka a podobne. Keď ma po čase omíňalo pleco, prehodil som lano na druhé a išlo sa ďalej. Dobrou pomôckou (dole kopcom a v náročnejšom teréne) bola palica do saní, tak ako ju použil aj Atti. Používal som ale len jednu a nepripínal som ju o seba. Držal som ju v ruke. také ojo
Tento spôsob dvoch palíc (Attiho) sa mi zdá pohodlnejší, ale asi vhodnejší na pláne, či polárnych oblastí, nie do rôznorodého a členitého terénu. V prípade potreby totiž nie ste napevno zviazaný zo saňami. Povraz cez plece sa vyvlečie aj sám, prípadne ho jedným pohybom odhodíte. Svojho času som mal cca 64 kg a predstava že ma ťahajú pripútané 30 kilové sane v kotrmelcoch niekam po tme do neznáma ma nenapĺňa šťastím
Ojom sa dajú sane brzdiť aj dole pomerne slušným kopcom, pokiaľ nohy držia. Schádzal som so saňami aj extrém ( extrém na sane ). Vtedy som sane púšťal na lane pred sebou a ojom, zastrčeným vzadu v saniach som drel "drážku" .. použil som ojo ako hamovnicu. Samozrejme, každý si musí nájsť správnu dĺžku lana. Aby bolo čo najkratšie, ale zároveň aby si saňami nebrnkal o päty
To už ale prax naučí každého sama
Sane sú v snehu dobrý spoločník. Kľudne odvezú aj dva bágle a stačí aby ťahal na striedačku jeden. Druhý strieda, alebo zaberá hore kopcom zo zadu palicou. Pri mojej váhe málo cez 60kg (vtedy!) som vyviezol na "chatu" zásoby potravín a alkoholu pre 7 ľudí na 4 dni (nevážil som to). Celá trasa mala cca 12 km do neustáleho stúpania (z 280 mnm do 980). Prišiel som na chatu prvý, s cca dvojhodinovým náskokom, a to som ešte bohato oddychoval. Náskok spôsobila moja taktická chyba, nechal som skupine vzadu (ktorá mi sľubovala, ak ma doženie, prevziať štafetu) slivovicu v batohu.
doplním: Drevenné sane majú ešte výhodu automatickej brzdy. V prudkom stúpaní pri oddychu (vydýchaní) sa zadok saní môže zapichnúť, aby sane necúvali a neťahali naspäť. Vo vyššom veku a pri nedostatku kyslíka to môže byť rozhodujúci element zdolania vrcholu
oprava - Atti dík, samozrejme že som nepoužil 12 cm ale 12mm