od prtgeologist » 09 Máj 2015, 13:53
Procházel jsem si toto vlákno a nedá mi zareagovat na jedno. A to je světelnost. Nikdo tenhle termín nevysvětluje a člověk, který neví o optice nic, má díky slovanskému základu tohoto slova jen mlhavé ponětí, o co se jedná. Znám sice jen základy optiky, ale pro vysvětlení tak základního termínu, jakým světelnost je, a jeho užití to postačuje. Budu se to snažit vše popsat tak, aby to pochopil i debil.
Světelnost je poměr ohniskové vzdálenosti (tzn. vzdálenost čočky/zrcadla od ohniska, což je místo, kde se soustřeďují světelné paprsky) k průměru vstupní pupily, což je komplikovaně řečeno šířka sbíhajícího se kuželu světla od obrazu tvořeného celou optickou soustavou, kdybyste se na ni podívali zepředu, např. přes triedr obráceně. Světelnost hraje celkem důležitou roli ve fotografiích a různých kamerách, kde optická soustava umožňuje sbírat světlo po určitou dobu. Pro vizuální pozorování, tedy pro hvězdáře, myslivce, zálesáky, turisty, horaly a jiné lesní tvory nehraje světelnost absolutně žádnou roli! Oko sice má sítnici, která by se dala přirovnat k světlocitlivé záznamové vrstvě fotoaparátů, ale mozek zpracovává vizuální informace pouze v daném momentě, tzn. to co proudí skrz oko mozek zpracuje ihned a na nic nečeká.
Avšak tady na fóru se očividně světelnost vnímá jinak, jednoduše jako schopnost dalekohledu vykreslovat obraz pěkně i za zhoršených světelných podmínek, např. v noci. Avšak tato většinou fóra myšlená světelnost nemá s reálnou, fyzikální světelností co do činění. Důležité je z našeho zálesáckého pohledu pochopit čísla u binokulárů (např. 8x42, 10x50, 12x60 atd) a vztah mezi nimi. První číslo udává zvětšení (tedy u 8x42 triedru je zvětšení osminásobné), druhé číslo udává průměr hlavních čoček v milimetrech (tedy u 8x42 je to 42 mm). Platí jednoduchá poučka. Čím větší má dalekohled čočky, tím více světla může procházet optickou soustavou do oka. S triedrem 8x42 toho v noci/za soumraku prostě uvidíte víc a jasněji než triedrem 8x21. Avšak to není celý příběh.
Pokud obě dvě čísla u triedrů mezi sebou vydělíte, získáte výstupní pupilu, což je šířka sbíhajícího se kuželu světla od obrazu tvořeného celou optickou soustavou, kdybyste se na ni podívali tentokrát zezadu, např. přes triedr okuláry. U triedru 8x42 bude tedy výstupní pupila činit 42÷8=5,25 mm. Hlavním problémem v praxi je, že ačkoli vstupní/výstupní pupila je u jednoho dalekohledu vždy stejná, u oka se mění. Tudíž dva různí lidi s naprosto identickým dalekohledem budou vnímat kontrast za noci jinak. Hlavně díky jedné oční části, zornici, tedy toho velkého černého kruhu viditelného na povrchu oka. Když je den, zornice je velmi malá. V případě, že je už noc, tak se zornice automaticky zvětštuje, aby propustila co nejvíce světla, co to jde. Se stářím se schopnost zornice roztahovat snižuje, proto staří lidi nevidí moc dobře za šera či v noci. Samozřejmě, existují výjimky, jak mladí lidé se špatnou noční zornicí, tak staří lidi s dobrou noční zornicí. Velikost zornice se prakticky rovná velikosti vstupní pupily oka (pokud chcete být přesní, musíte brát v potaz i oční rohovku). Já jsem celkem čerstvý dvacátník a má zornice v noci dosahuje okolo 5-6 mm, ve dne zhruba 3-4 mm, pro mě je tedy dalekohled s výstupní pupilou okolo 5-6 mm ideální, protože mi moje oči nezhoršují kontrast. A ve dne, ačkoli mi zornice blokují určitou porci světla z dalekohledu majícího výstupní pupilu 5 mm, mi menší kontrast vynahrazuje dostatek světla.
Pokud je výstupní pupila dalekohledu větší než vstupní pupila oka, tak vám sice oči blokujou určitou porci světla, ale zase s dalekohledem můžete šmátrat ze strany na stranu, aniž byste se museli obávat vinětace. Při výstupní pupila dalekohledu menší než vstupní pupile oka se sice do očí dostává všechno dostupné světlo, které se ovšem může vinětovat při pohybech ze strany na stranu. Ideální je, když je výstupní pupila dalekohledu rovná vstupní pupile oka.
Aby těch termínů a optiky nebylo málo, tak ještě něco k tzv. eye relief, v češtině něco jako úleva/odpočinek očí. U dalekohledů je to vzdálenost mezi výstupní pupilou a okulárem. Jedná se o vzdálenost, při které lze sledovat celé zorné pole v jeho kráse. Pokud máte oči dále, než jakou vám dovoluje oční úleva, tak se zorné pole radikálně zmenšuje. Toto je důležité zejména pro lidi s brýlemi, jako např. pro mě. Čím větší úleva očí, tím více můžete odlepit hlavu od dalekohledu. Pro zajímavost. U zaměřovacích pušek je tato vzdálenost poměrně velká, protože by vás mohla puška při malé oční úlevě nepříjemně praštit, pokud vystřelíte.
Radil bych tedy vybírat dalekohled hlavně podle účelu pozorování! Pokud jste vášnivými hvězdáři, tak si holt asi nevyberete nějaký maličký 8x21, který má výstupní pupilu 3 mm. Pokud jste turisty, kteří rádi pozorují krajinu okolo sebe, tak vám bude dalekohled 8x56, vážící s určitou nadsázkou tunu, k ničemu. Doporučuju se proto poptat ve specializovaných obchodech příp. lidí, kteří se optikou zaobírají dennodenně (fotografů, očařů, apod.), těžko se vám dostane rady v Lidlu či Tescu.
- Prílohy
-

-