ja este Juraja doplnim.
ked som si kupovat celkom velky tritiovy privesok na kluce, tak som si to overoval a fakt je taky, ze mnozstvo tritia pouzivane v roznych markeroch, muchach, dalekohladoch a pod je mikroskopicke. svietenie sposobuje fakt ze tritium je tzv betaemitor, teda vyzaruje elektrony ktore reaguju pri prelete tenkou vrstvou fosforoveho pasku v obale(jeho zlozenie urcuje farbu osvitu ,najintenzivnejsia je pri zakladnej zelenej farbe), je to nieco podobne principu neonky, len tam letia elektrony emitovane elektrickym prudom. Prvok je tam rozptyleny v uzavretom priestore vo forme plynu, takze to nie je ziadny "kus svietiacej radioaktivnej veci s akou sa hrava homer simson vo zvucke serialu".
Emitovane elektrony maju energiu len aby preleteli cca 6mm vzduchom a preto ich spolahlivo zastavi obal tritioveho zdroja
Tritiovy plyn pri poruseni obalu unikne do okolia a kedze je ho velmi malo a je lahsi ako vzduch okamzite stupa a riedi sa zo vzduchom, ktory ho pohli , kedze sam o sebe obsahuje prirodzenu radioaktivitu.
Ak by niekto experimentoval a napriklad tento plyn z kapsule priamo cez nejaku rurku vdychol do pluc, co je najucinejsia forma "podania" tak dostane zasah radovo mensi ako pri zubnom rontgene

takze si bez obav mozete nakupit za kybel tritiovych veci a kludne si s nimi svietit vecer pred spanim na knihu, je to bezpecne