Tak tu pridám jednu zimnú na ľahko. Vybavenie
Jumbo KPZ,
nôž, čutora. V zálohe som mal cyklo spacák Husky Musset a poťah zo spacáku ČSLA vz.67. Na sebe zimnú bundu, mikinu, čiapku, tričko a nohavice vz. 85. V noci tak -5 stupňov. Našiel som si previs, pod ktorým boli suché listy a zároveň mi poskytoval ochranu pred vetrom a prípadným snehom. Pod seba som nahrnul toľko listov koľko sa dalo a na ne som dal termofóliu, aby ma odizolovala od vlhkosti. Asi pol metra od seba som si spravil ohnisko a narobil dreva na celú noc. Z 1,5L PET flaše som si spravil termofor, ktorý som si na noc hodil pod bundu na kríže. Ten ma vydržal zohrievať 4 hodiny, potom som ho dal znova na ohnisko nahriať. Skvelú odrazovú stenu mi poskytovali skaly nado mnou. Oheň som kládol celú noc, aj keď niekedy ho bolo treba naštartovať na novo, lebo mi vyhasol. V moci mi vôbec nebola zima a to aj napriek tomu, že som spal len vo veciach čo som mal na sebe. Nabudúce možno skúsim bez ohňa.
PS: Pája chcela vedieť akú výbavu normálne používam, tak okrem spacáka Musset ešte beriem pončo, alumatku + nejaký iný igelit, lekárničku. To je asi všetko. Ďalej sa pýtala čo sa mi na predchádzajúcej akcii nevydarilo.
Tak v prvom rade to bola voda, ktorú som si nabral z kontaminovaného prameňa. Prameň vyzeral podozrivo a nemal som čas vodu aspoň prevariť. Skúšobne som si odpil asi deci a čakal čo sa bude diať. Po dvoch hodinách na začalo bolieť brucho a už som potom radšej pol dňa nepil a bol som dehydrovaný. Môj filter som si vtedy nebral, ale napadlo ma, že si dám do KPZky ešte trocha chlóru, tak som si objednal Chloramin T, že si ho nadávkujem aspoň na 10L vody. Bude to extra malé a úplne postačujúce.
Druhou chybou bola obuv. Dal som si obyčajné tenisky a mal som pekne vyvrtnuté členky.
Treťou bolo, že som si zabudol buzolu, ale tu ma čiastočne zachránila KPZka, kde mám aspoň gombíkový kompas.
Príroda má len jedného nepriateľa.
Vývoj z nás robí ľudí, jeho zneužitím sa stávame opäť zvieratami.