Tento sposob je preferovany hlavne v severskych krajinach ale vyuzitie ma aj v nasich podmienkach, hlavne mimo bezkarskej stopy v hlbokom snehu a podobne.
Pre bushcraft aktivity budu najvhodnejsie jednoduche, odolne celodrevene lyze s viazanim do ktoreho je mozne upnut beznu turisticku topanku. Taka vybava sa da zohnat napriklad tu http://www.tegsnas.com/ v jednej casti take lyze vyrabal Ray Mears spolu s nejakym odbornikom teraz si nespomeniem co to bol za diel mozno ma niekto doplni.

Ak sa rozhodnete pre modernu vybavu tak trh nie je nejak rozsiahly, ak by som mal na rychlo zhrnut nejake zasady vyberu lyzi kupuju sa podla vany osoby a je mozne kupit sklznicu hladku alebo s protismykom (supinami), pre nas lenivych je urcite vyhodnejsi protismyk kedze nemusime pouzivat nejake specialne vosky podla teploty snehu a podobne. Taktiez je mozne pouzit stupacie pasy ako na skialpoch. Vyrobcovia lyzi su napriklad: Sporten, Hagan, Fischer.
Pri volbe viazanie mame na vyber z troch noriem NNN - New Nordic Norm, SNS - Salomon Nordic System, NN 75 - Nordic Norm 75 mm od volby viazania je zavisly vyber lyziarky, nie su kompatibilne medzi sebou.
Najodolnejsie cize pre pohyb lesom najvhodnejsie je viazanie NN75 ktore je robustne a pouzivane uz dlhu dobu, je mozne kupit viacero technickych rieseni upnutia lyziarky za pomoci tejto normy.

K tomuto viazaniu sa vyrabaju lyziarky plastove, celokozene, alebo najlacnejsie z textilii(najmenej odolne). Celkokozene s membranou su najvhodnejsie na viacdnove prechody pre svoju pohodlnost a odvod potu. Vyrobcovia: Garmont, Scarpa atd.
Ja som sa rozhodol pre kombinaciu bc beziek Sporten Ranger, viazania G3 Targa Ascent,lyziarok Garmont Excursion

Tento set zatial nemam odskusany este nemam namontovane ani viazanie. Ak by bol zaujem mozem neskor spravit report aky je rozdiel medzi pohybom terenom oproti klasickym bezkam alebo snezniciam.Popripade presnejsie opisat fungovanie vybavenia a doplnit linky na zopar clankov a obchodov. V tomto kratkom texte som urcite nestihol prejst problematiku komplexne ale snad som inspiroval ludi pre ktorych to je nove a odbornici ma doplnia. Kludne sa pytajte co je nejasne a samozrejme ma zaujimaju aj vase skusenosti a nazory