Pre krátkosť času budem písať heslovite. Pokiaľ niekto niečo nepochopí, môžeme odkomunikovať dodatočne.
V prvom rade je veľmi zle zadaná táto téma. Batoh na 1 až tri dni. Jeden deň je totiž bez nocľahu, dva a viac s nocľahom, čo zásadne mení okolnosti. Teda pokiaľ batoh na 1 deň, Stačí 2l. vody, aj to ak idem niekam kde sa nedá doplniť, nejaká poživeň, skôr na doplnenie energie a morálne povzbudenie ako na nejaké výdatné zasýtenie, KPZ,...
Na dva dni, teda jednu noc už treba plánovať aj nocľah, pokiaľ nejdem robiť nejaký prístrešok a lôžko, to si vystačím s dekou, poprípade so spacákom. Osatatné dodá ( chudera ) príroda. V opačnom prípade potrebujem niečo ako strechu ( Bau.celta ), niečo v čom budem spať - spacák, deku + karimatku a niečo pod ňu, alebo hamaku...
A už mi je viac menej jedno, či idem spať 1, či 2, dokonca tri noci. Zmení sa akurát to že potrebujem viac stravy ( pokiaľ nebudem v kontakte s civilizáciou, vody ( zúfalec by nosil vodu na tri dni a dve noci, treba naplánovať výlet tak aby sa dala aspoň raz za deň doplniť ), zoberiem si náhradné ponožky a trencle ( keby som pustil do gatí ).. Beriem skrátka to čo považujem za rozumné a požadujem kvôli komfortu.
Teda na jeden deň stačí viac menej aj chlebník cez plece.
Keď mi nestačia na jeden deň iba veľké vrecká
, používam 12 litrový prívesok na batoh typ Bergen, alebo takmer 35 ročný klasický celtovo-koženný batoh ( 20 litrov ?! ). Ten poväčšine cez zimu...
Akonáhle idem "nocovať" na jednu noc, beriem práve ten bergen, ak idem sám a cez leto, môže byť bez prídavných vakov ( cca 35 litrov ), ak idem so synom ( 1 až 2 ) , beriem typ bergen s prídavnými kapsami ( obsah cca 50 litrov ) ... Na dlhšie akcie som kúpil G.Turist.75 .. Nevidím v tom problém ale použiť tento batoh aj na 2, 3 dňový výlet. Jeho variabilita pomocou kompresákov je dostatočná a určite nebude "prázdny" ak pôjdeš len s karimatkou, dekou, potravou a jednými ponožkami .. jednoducho ho stiahneš ... Nemusíš sa báť že by bol práízdny, alebo ovisnutý. Dobrý batoh si zachová svoj tvar, len ho sploskneš ..
záver:
Ak si solventný, kúp si tri batohy, inak si vystačíš aj s jedným.
1 - jednodňový - výletový - stačí ti čokoľbek od chlebníka po 15-20 litrov ( to rátam aj s luxusom a zimou )
2 - víkendový (dvoj až troj dňový , viac - menej trojsezónny - jar až jeseň ), s obsahom 20 až 50 litrov ( opäť záleží na tom čo chceš zo sebou, na pohodlí )
3 - viacdňový, zimný.. určite 50 a radšej viac .. odporúčam do 75, 80, .. 90 a viac litrov jedine ak ideš niekde na extrém, tundra, tajga, Kanada ...mimo civilizáciu
Tí čo majú už skúsenosti ma ešte možno doplnia ..
A netreba zabúdať na jednu pravdu, čo si naložíš, to si aj odnesieš