sally píše:Ahojte,
mám na lukostrelcov dotaz: aký význam majú také chlpaté "oné" na tetive tohto chlapíka:
http://www.youtube.com/watch?v=JhW_1YjZ ... re=related...až vyrastiem, budem vedieť strieľať ako on...
Aký silný luk mám pre seba zháňať? Zatiaľ na záhrade strieľam so starým laminátovým lukom bez udanej sily (po cca 150 šípoch naraz som mal dosť
) a rád by som sa od septembra tomuto športu venoval viac (no narozdiel od brata a oca chcem ísť trochu viac tradičnou cestou, nie olympijský luk, ale drevo, len šípy zo začiatku kým sa naučím budú karbón/hliník).
Chlpaté oné na tetive sú tlmiče povýstrelových vibrácií tetivy, vedľajší efekt je aj trošku tichšia streľba, lebo zadrnčanie tetivy po výstrele nie je až tak počuť, ja osobne strieľam už len s tlmičmi. Robia sa buď z priadze na pletenie, alebo z tenkých prúžkov kožušiny (ja osobne mám líščie
)
S akým silným lukom začať? To závisí na sile konkrétneho jedinca, ja som začínal s 37# (librovým) a bolo to v pohode. Ak začneš s prisilným lukom, môžeš nachytať rôzne zlozvyky a tiež nevydržíš strieľať dlho, podľa mňa je 35 librový luk ideálny na začiatok, lebo ho zvládajú aj ženy - ak by chceli skúsiť
a ty sa neunavíš tak rýchlo.