Konkrétne tento od Fiskars som neskúšal a ani neplánujem
, ale existujú podobné brúsky na nože (Také s krúžkami) a tie dokážu akurát tak zruinovať výbrus na noži.
Čiže osobne tieto typy brúsok nemusím.
K brúseniu sekier. Pri bežnom brúsení najviac používam
slovenský brúsny kameň rozsutec, ktorý by mal byť 6000 grit. Funguje ako vodný kameň a musím povedať, že je výborný. Priam vyleští čepeľ, tú už potom stačí len obtiahnuť na koži, alebo inom obťahovadle. Sekery sa majú správne brúsiť krúživým pohybom, keďže sú konvex grind.
Rozsutec je u nás bežne dostať kúpiť a stojí 2-3 euro
Pri viac zničenom ostrí sekery, napríklad keď vraciam nejakej starej sekere život, postupujem takto: Použijem primeraný pilník na železo a brúsením smerom proti ostriu (sekera je upevnená na stole) napravím ostrie do požadovaného stavu. Následne siahnem po drsnom karborundovom kameni ktorým krúživým pohybom docielim pomerne ostrý stav sekery. Dobrusujem jemným rozsutcom až do stavu kým sa ostrie neblyští a potom ho už len obtiahnem na koži.
K tomu kotúčovitému brúsnemu kameňu od Gransfors, škoda že podobné kamene sa nedajú u nás ľahko zohnať, sú to šikovné nástroje. Na jednej strane je drsný a na opačnej jemný, dobre sa drží v dlani, niektoré takéto staré americké brúsne kotúče mali v strede po obvode (medzi jemnym a drsnym kotučom) járček na prsty čo zaručovalo pohodlné držanie a ochranu prstov pri brúsení. Rozmýšlam, že si takýto kameň zadovážim, je to šikovná vecička do batohu.