Hmmm, ja pouzivam vodu a tiez mam noze ostre ako britva. Mam keramicke kamene od Jan03 z knife.cz a potom mam este kombinovany King 1000/6000, na ktory by som petrolej nedal, ani keby to bola jedina tekutina na okoli
. Na ten kombinovany King 1000/6000 pouzivam len vodu. Cistim ho iba vodou a niesu na nom ziadne znamky toho, ze by bol zaneseny (je to dane jemnejsim gritom). Brusne keramicke bloky od Jan03 uz asi rok ani nenatieram olejom a brusim len na sucho a vysledok je tiez perfektny. Sam vyrobca pise, ze netreba pouzivat olej ani vodu a staci brusenie na sucho. Popripade mozeme kamene na chvilu namocit do vody. Po pouziti kamen umyjem vodou a je ako novy.
Chapem, ze kamene hrusej zrnitosti budu zanesene rychlejsie a tym padom nebudu uberat material, ale tu mozno postaci cistenie technickym benzinom po bruseni, alebo poriadne vydrhnutie kartacom a hubkou na riad v obycajnej vode.
Na akej zrnitosti koncite brusenie Vasich nastrojov? (Vseobecna otazka
) U mna je to spominanych 6000 ak brusim na kameni a 4000 ak na keramike. Noze su perfektne ostre.
Pride mi zbytocne pri bruseni dychat smrad petroleja alebo nebodaj nafty ci benzinu (jedine, ze mate petrolej bez zapachu, lebo su aj take). To by som asi nevydrzal a navyse to skodi nielen cloveku, ale aj prirode a to vsetko len koli tomu, aby sa nezaniesol kamen za 1,5,10,20eur a aby to "lepsie bralo material". Vychadza mi to tak, ze "stara skola" radsej brusi na petroleji a mladsia generacia hlavne na vode a obcas na oleji. Aspon teda z toho co vidim na roznych strankach a youtube.
Per aspera ad astra...