No, já mám taky keramiku od Jana03, různé kameny a tyčinky, používám je vcelku intenzivně už pátý rok. Za tu dobu mám třetí hlavní kámen (600/1200). Zjistila jsem, že s vodou odchází rychleji, rychleji se zanáší. Je fakt, že předchozí kameny měly výrobní vadu (odborná firma odflákla výpal) - ale Jan mi je bez řečí vyměnil za nové. Nicméně, na sucho brousí podle mých zkušeností skutečně lépe, a nezanáší se do hloubky, stačí vygumovat obyčejnou bílou kancelářskou gumou. Jinak Jan mi poradil, že keramické ocílky a tyčinky lze obnovit přebroušením hrubým smirkem. Dalším broušením se pak ohladí do předchozí zrnitosti. Na finiš používám buď rozsutec pod vodou nebo obtahovací pádlo se zelenou pastou na jedné a čistou kůží na druhé straně.
Pokud rekonstruuji nějaké zubaté ostří, u seker a hrubých nástrojů se s tím nemažu, beru pilník hrubý, jemný a pak smirek (většinou vodní). Kámen nakonec. U ostatních rekonstrukcí smirek od hrubého (100) až do jemného (600), pak kámen. Keramika není vhodná na broušení antikvárního nářadí, zanese se povrchovou oxidací nebo vyloženě rzí, a už to z ní nedostanete, leda si tím zrnka rzi zasejete do ostatních čepelí (takto jsem dorasila první keramický kámen, ale když už se začal vydrolovat, nebylo mi ho líto). Jinak na rekonstrukce se mi vcelku osvědčil levný čtyřstranný diamantový hranol z Lidlu (v přepočtu asi 8€), malé zoubky rovná s přehledem, a nemusím se s tím mazat na keramice nebo drát šmirgl. Periodicky se tam objevuje stále.
Drahé kameny bych nechtěla, většinou se musí po čase rovnat, ať už ty syntetické nebo přírodní, a to samozřejmě znamená časem "spotřebování kamene." Za jak dlouho, to je otázka toho, jak často člověk brousí. Mně se to neoplatí.
Levný kámen, jaký je na obrázku od peSka, považuji na naprosto nevhodný. Bude se rychle vydrolovat, a protože je potřeba namáčet, bude se ničit o to rychleji. Grit bude opravdu hodně hrubý, takže nové nebo běžně otupené čepele podle mého spíš zničí nebo ještě víc otupí, takže jeho používání vidím jako kontraproduktivní. PeSko, podívej se tady na vlákně na brusný hranol na smirky, který tu postoval SKW, a vyrob si podobný. Uvidíš, že i na učení broušení to bude lepší. A pokud bys chtěl kousek kůže na obtahovací pádlo, napiš, něco Ti najdu.

P.S. Ještě jsem si vzpomněla, že jsem na začátku na obtahování používala břidlici. S vodou mi to nepřišlo nic moc, pak jsem přešla na magnoliový olej (používám doteď) a dobré. Momentálně uvažuju, že bych se k břidlici ve větším rozměru k občasnému leštění čepelí vrátila. Ale jako hlavní kámen by byla příliš jemná.