

Juraj: Keď ideš niečo vyrezávať, tak môj postup (a myslím že väčšiny ľudí, čo vyrezávajú pre účel a nie efekt) je nasledovný: nájdem konár, ktorého hrúbka je o kúsok väčšia ako 2x maximálna hrúbka zamýšľaného výrobku (lyžice...). Ten v strede rozštiepim. Zbavím kôry a idem vyrezávať. Keď som robil varešky, tak sme s ocom na cirkulárke fikli hrubý lipový konár pozdĺžne na plátky (rýchlonáhrada štiepania). Teda: základom je vždy dať hrubší konár na polovičku a z tých polovičiek si v prípadne naštiepať tenšie pláty (ak je treba) na vyrezávanie.
Keď som robil kuksu, tak som zoťal náletovú lipku a spravil to z polovice jej kmeňa. Zvyšok stromčeka šiel na spálenie, resp. iné výrobky - máme to za plotom ako burinu a vďačný zdroj materiálu. To je práve nevýhoda pri výrobe kuksy - treba to robiť z echt hrubého konára alebo kmeňa, kedy je škoda celého stromu (ak to nie je burina ako v mojom prípade
