Stránka 4 z 5

Re: hook knives - zahnuté nože na vyrezávanie

PoslaťNapísal: 15 Apr 2014, 11:43
od Yavanna
Ahojte, nemáte nejaké skúsenosti s domácim vyrobením "lyžičkáru"? Myslím z nejakého kuchynského noža alebo niečoho čo doma nájdem... Po troch vyrobených lyžičkách z lipy som sa pustila do slivkovej lyžice no stala sa patália a zlomila som si nôž od MStein... :( Tak som rozmýšľala nad nejakým alternatívnym riešením, než sa odhodlám zasa do nejakého investovať...
Neviem čo to bola chyba materiálu alebo moja, no nepripadám si až taká mocná :?
Tak dávajte pozor nech sa vám nestane to isté...

Re: hook knives - zahnuté nože na vyrezávanie

PoslaťNapísal: 15 Apr 2014, 12:24
od root
také laické pravidlo - čím ostrejšie želiezko, tým je tvrdšie a zároveň aj krehkejšie .. Asi si zobrala "veľkú triesku" a miesto rezu si zvolila vylúpnutie ( páčenie ) , zrejme preto to ruplo ...
Aj tak dobre že si sa nedorezala, čo sa často stáva pri niečom takomto.

Iste sa dá hook vyrobiť zo staršieho noža. Problémom zostáva pracovný postup, ktorý asi v domácich podmienkach nezvládneš .. Aby ho "neutrhlo", chcelo by to nôž popustiť a ohnúť ( radšej kovaním , ale dá sa ohnúť aj tlakom "cez niečo" ) a samozrejme, zakaliť, nabrúsiť .. Teda pokiaľ to nechceš vyrobiť zo starého hliníkového príborového noža. Ten by si možno zohla len tak ... :D

Myslím že asi bude jednoduchšie si kúpiť, či sa s niekým dohodnúť kto vyrába ...

Re: hook knives - zahnuté nože na vyrezávanie

PoslaťNapísal: 15 Apr 2014, 13:17
od SKW
Ťažko povedať čo bolo príčinou zlomu, možno nesprávna manipulácia s nožom (páčenie), ak je slabo popustená čepeľ tak to proste strelilo, alebo či tam bol nejaký kaz/vada v oceli. Ja by som určite na tvojom mieste o tomto napísal do Msteinu aj s priloženou fotkou. Každý správny výrobca by takýto kus vzal nazad a vymenil ho za nový, nakoľko niečo takéto dosť naštrbuje dobré meno firmy.

Re: hook knives - zahnuté nože na vyrezávanie

PoslaťNapísal: 15 Apr 2014, 13:25
od juraj1974
Aj ja by som urcite kontaktoval p. Meszarosa z Msteinu. Toto nie je len tak bezne ze sa nieco taketo stane. Je to solidny pan a myslim si ze sa urcite dohodnete na rieseni. Sprav este foto lomu ci tam nebude vidiet nieco viac. Nieco ako chyba pri kaleni ci iny kaz co to mohlo sposobit...
V kazdom pripade ak tam nic nebude tak facku od teba by som nechcel dostat... :mrgreen:

Re: hook knives - zahnuté nože na vyrezávanie

PoslaťNapísal: 15 Apr 2014, 16:11
od Yavanna
Pánovi Mészárosovi som písala, aj s fotkou ktorú som poslala v predchádzajúcom príspevku, aj s objasnením situácie a odpoveď bola nasledovná:
dobry den, zial pri tvrdsom dreve treba opatrne zaberat,
mozno ste viac zabrala, lyzickare su skorej do makkeho dreva.
Vasu reklamaciu neprijmeme.
Peter Meszaros


Jurajovi posielam foto lomu, ja sa nevyznám, tak mi to nič nehovorí :|
Samozrejme že to môže byť moja chyba, len ma to mrzí, lebo nemám financie na nový... Preto som chcela skúsiť to dočasné alternatívne riešenie... S domácimi podmienkami by nebol problém, som dcéra macgyvera :) tato zmajstruje čokoľvek :D

Re: hook knives - zahnuté nože na vyrezávanie

PoslaťNapísal: 15 Apr 2014, 18:06
od divox
Yavo,jednoznačne to je chyba materiálu,reklamáciu mal uznať.Poradím Ti iné riešenie.Kúp si rovné dláto v tvare U,nestojí veľa a urobí oveľa viac roboty jak nejaký vadný lyžičkár.

Re: hook knives - zahnuté nože na vyrezávanie

PoslaťNapísal: 15 Apr 2014, 18:33
od macmatej
Zober stary noz alebo pilovy list. Vyzihaj v pahrebe, poohybaj, zakal, vyzihaj v rure a potom nabrus. Do lipoveho dreva by to malo zvladnut.

Re: hook knives - zahnuté nože na vyrezávanie

PoslaťNapísal: 15 Apr 2014, 19:13
od jasommato
ak mate uhlovku a stojanovku vezmi pilovi kotucik od pilany vyrez flexou pasik nahrej do cervena ohni vybrus na kotucovke a bez akejkolvek tepelnej uppravi osad do rucky a vyrezavaj mam z nej takto niekolko nozou a su v pohode ona sa zakali aj na vzduchu

Re: hook knives - zahnuté nože na vyrezávanie

PoslaťNapísal: 15 Apr 2014, 20:14
od juraj1974
Fuuuha... no podla mna je tam ista moznost chyby materialu kde doslo k prekaleniu materialu a pri popustani doslo k nerovnomernemu popusteniu resp. k zlemu prechodu v teplotach. Toto je tazko ale dodazatelne. Urimne. Je to kombinacia viacerych faktorov. Tvoja sila. Krehky lom materialu a nahody... Ak ma doma to co mas si za vodou. Je mi to luto ale asi tahas za kratsi koniec.

Re: hook knives - zahnuté nože na vyrezávanie

PoslaťNapísal: 15 Apr 2014, 21:24
od macakv
Ja by som povedal, ako pise Juraj ,ze je to chyba kalenia.Ak si dobre pozriete obrazok tak tam uvidite presne pod lomom dalsiu prasklinu v materialy.Pravdepodobne obe vznikli pri ohybani a kaleni.Nizka teplota pri ohybani sposobila pnutie materialu ,tvorbu trhlin a pri kaleni sa to prejavilo naplno.

Re: hook knives - zahnuté nože na vyrezávanie

PoslaťNapísal: 15 Apr 2014, 22:44
od Yavanna
Tak vám ďakujem ľudkovia za rady.
Reklamáciu mi neuznali, s tým už nič nenarobím, ale pokúsim sa ohnúť nejaký nôž...
Ak sa to podarí, pošlem dokumentáciu :)
A možno ak prehľadám dedkovu dielničku nájdem aj nejaké vhodné dláto.

Re: hook knives - zahnuté nože na vyrezávanie

PoslaťNapísal: 15 Apr 2014, 23:04
od Rafael Ingvis
Tak veru. Kašli na kriváky a pridaj sa ku nám dlátovým.

Re: hook knives - zahnuté nože na vyrezávanie

PoslaťNapísal: 26 Apr 2014, 18:29
od ROSOMAK
Ahojte. Toto je môj nový hook knive. U nás doma sa to volá STRUŽČEK a tento nástroj požíval už môj starý otec pri výrobe variech, lyžíc, opracovaní porisk a pod. Tento kus som dnes nadobudol na výstave nožov v DK Ružinov od maďarského majstra menom MADARAS za 15 €. Je z uhlíkovky a rúčka je asi orech. Tupá strana čepele je dosť široká a tak by sa malo s ním celkom dobre robiť. Odskúšame a uvidíme :)

Re: hook knives - zahnuté nože na vyrezávanie

PoslaťNapísal: 13 Sep 2015, 18:13
od dejvid
Zdravim pisem tu s jedou prosbou rozmyslam o kupe zahnuteho noza takzvany ližičkar a nevjem aky si mam kupit nakolko som zaciatocnik nevjem aka velkost je premna vhodna.vopred dakujem za odpovede a rady

Re: hook knives - zahnuté nože na vyrezávanie

PoslaťNapísal: 13 Sep 2015, 19:57
od atti.hombre
Tak napríklad menším priemerom opracuješ i väčšiu nádobu...ale naopak je to zložitejšie. Ďalšia vec je že či si ľavák,alebo pravák- podla toho vyberieš lyžičkár.Ak začínaš tak si kúp menší priemer čepele.( u Mstein je najmenší 20mm )