Zatiaľ som nemal nôž zo stainless steel (nerezovky) takže ti môžem poradiť len ohľadom O1, keďže mám nôž z O1 ocele. Je to vysoko uhlíková oceľ, čo má svoje plusy aj mínusy. Ako mínusy uvediem hlavne to, že sa o nôž treba oveľa viac starať, pretože veľmi ľahko koroduje. Stačí prekrájať nejakú zeleninu alebo dokonca odrezať a strúhať dajmetomu čerstvú lieskovú palicu. Okamžite vidíš stopy na čepeli, tzv. patinu. To znamená, že ak chceš mať nôž stále v tip top stave, musíš sa snažit ho ošetrovať (leštiť a olejovať) po každom použití alebo aspoň čo najčastejšie kedy to ide. Toto hrdzavenie ti pri nerezovkách odpadá, čo je asi najväčšou výhodou nerezoviek.
Niektorí používatelia si naschvál nechajú zájsť čepeľ kontrolovanou patinou (robí sa to horčicou, octom a pod.) a tým je čepeľ chránená voči skutočnej, nechcenej korózii a má taký starodávny "rustic" vzhľad. A tým pádom potom nôž nevyžaduje každodenné ošetrovanie.
K plusom...vraj sa uhlíková čepeľ ľahšie brúsi ako nerezovka, pretože obyčajne sa kalí na nižšie hodnoty než nerezovka. Porovnávať to neviem, lebo nerezovku nemám. Mne sa nôž z O1 brúsi v pohode, bez problémov a drží ostrie pomerne dlho, ak nedostáva nejaké tvrdé nakladačky.
ďalšou "výhodou" je že sa dajú kresať iskry kremeňom a nôž slúži ako stará ocieľka. Ale ty túto možnosť asi nebudeš vyžívať, keďže si nebudeš chcieť zničiť drahý nôž.
Každopádne si najprv nechaj poradiť od viacerých ľudí, čo s tým majú skúsenosti a pri rozhodovaní sa neunáhli
