Tento nástroj pochádza zo severovýchodu Ameriky. Používali ho pôvodní obyvatelia prakticky na všetky činnosti spojené s opracúvaním dreva. Je to vlastne zahnutý nôž so špeciálne tvarovanou (krivou) rukoväťou, od čoho je odvodený názov "crooked". Tieto nože môžu mať rôzne zahnutú čepeľ, od prakticky rovnej, po extrémny oblúk. Myslím si, že je to najvšestrannejší nástroj, aký môže človek túlajúci sa prírodou mať v batohu. Ak máte tento nôž, je to akoby ste mali so sebou celú dielňu. Je to prakticky jednoručný "obojručný" nôž, lyžičkár a hoblík v jednom. Dajú sa s ním vyrezávať rôzne predmety z dreva, od lyžíc, cez kuksy a misky, až po poriská.
Nedávno som si zakúpil túto čepeľ. Pochádza zo švédskej dielne Svante Djarv Hantverk.
Mojou úlohou bolo vyrobiť si vlastnú rukoväť. Materiál som si zvolil jaseň, keďže náhodou mi zostal vhodný kus z výroby poriska na chate. A toto je vlastne ďalšou neoceniteľnou výhodou, v prípade potreby sa rukoväť dá vyrobiť aj v lese, len s použitím noža a sekery, alebo pílky.
Existuje mnoho tvarov zakrivenej rúčky, no ja som sa rozhodol pre takúto elegantnú s vlnkou na konci.
Za pomoci dlát som vydlabal slot do rukoväte. V lese by som bol nútený tento krok vykonať len pomocou špičky noža, čo by samozrejme bolo oveľa náročnejšie a zdĺhavejšie.
Posledným krokom je pevné ovinutie povrazom, v mojom prípade paracordom.
Základný úchop. Rezanie smerom k sebe, podobne ako s obojručným nožom, je veľmi precízne a dáva vysokú kontrolu nad samotnými rezmi.
Obzvlášť si ale pochvaľujem fakt, že s týmto nožom sa dá urobiť krásne oblá hrana, čo s niektorými úzkymi zahnutými nožmi nieje možné. Toto je užitočné napríklad pri výrobe porísk.

Nazáver ešte pridám nejaké nákresy z kníh. Kto chce, tak so správnymi vedomosťami o kovaní a kalení sa takáto čepeľ dá vyrobiť napríklad zo starého pilníka, alebo kvalitného pílového listu:
Bernard S. Mason 1945 - drawn by Frederic H. Kock

Wildwood Wisdom - Ellsworth Jaeger 1945

Z môjho pohľadu je crooked knife druhým najužitočnejším nástrojom pre bushcraft. Prvým je samozrejme klasický nôž