Ospravedlňujem sa, že meškám s príspevkom o týchto dvoch zahnutých čepieľkach. Mal som nejaké dôležité veci takže to muselo počkať. Ale podme k veci. Pre začiatok by som chcel povedať, že niesom žiadny expert v oblasti nožov, mám možno tak základné vedomosti. Túto malú recenziu berte ako môj názor, moje osobné dojmy. Určite sa môžem v niektorých veciach mýliť a tiež to čo mne príde ako lepšie, pohodlnejšie atď., niekomu inému nemusí. Dostal som do rúk dve čepieľky s rôznymi parametrami. Líšia sa v hrúbke a šírke a tiež vo výške výbrusu (Takto majú pri rozdielnej hrúbke plechu približne rovnaký uhol ostria).
Čepeľ 1 je široká 16mm, plech je hrubý 2mm, výbrus je nižší (približne 8mm).
Čepeľ 2 je široká 14mm, plech je hrubý 3mm a výška výbrusu je väčšia (približne 11mm). Ostatné údaje ako celková dĺžka a dĺžka rovného úseku ostria by mal mať pán Mészáros k dispozícii.
Zahnutie koncov čepelí je mierne špirálovité. Je badať veľmi maličký rozdiel v zahnutí jednej a druhej čepieľky, keď ich priložím na seba. Myslím si že takéto zahnutie je dobré, netreba ho meniť.
Na testovacie účely som urobil rúčku zo smrekového dreva (permanentnú rúčku urobím neskôr z tvrdšieho) a na rezanie som použil smrekový hranol. Ako prvú som vyskúšal čepieľku č.2 keďže je užšia. Po vyskúšaní dvojky som slot rozšíril a otestoval širšiu čepeľ č.1 v rovnakých úkonoch. Nijaké markantné rozdiely v rezaní som nepostrehol, keďže obe majú prakticky rovnaký uhol ostria. Do dreva idú veľmi ľahko a rezy sú hladké. Jediný rozdiel som postrehol pri vydlabávaní priehlbiny na kukse, tu sa ukázala širšia čepeľ (č.1) ako trošku nemotornejšia.
Nedajte sa zmiasť akýmsi krivým vzhľadom noža. Experimentoval som s uhlom osadenia čepieľky do rukoväte. Prišiel som na to, že ak čepeľ osadíte do rúčky pod určitým uhlom, pohodlnejšie a prirodzenejšie sa nôž používa, keďže pri rezaní smerom k sebe nemusíte ruku vykrúcať ako pri narovno osadenej čepeli.
Kým čepeľ je vodorovná, lakeť vašej ruky smeruje prirodzene do strany a tak počas ťahov nenaráža do hrudníka.
"Hoblíkovanie" smerom k sebe.
Zaobľovanie hrán - praktické pri výrobe poriska alebo čistení palice od kôry. Pri tomto úkone by sa možno ľahšie pracovalo s presne polkruhovým ohybom čepele, no pri špirálovito zahnutej čepeli je podľa môjho názoru väčšia variabilita, na zaobľovanie sa dajú využívať rôzne úseky na oblúku, ktoré majú iné zakrivenie. To znamená, že pri opracúvaní porísk s rôznymi typmi zaoblenia môžete používať ten úsek oblúka, ktorý vám najviac vyhovuje svojim zakrivením.
Pokračoval som v dlabaní nedokončeného nogginu/kuksy. Dlabanie je vďaka dobrému úchopu noža celkom jednoduché a pohodlné.
Môj názor na to, ktorá verzia tohto noža je lepšia príp. vhodnejšia

Podľa mňa je lepšia čepeľ č.2. To znamená
hrúbka ocele 3mm, šírka 14mm, výška výbrusu približne 11mm, špička mierne špirálovito zahnutá (ako na testovaných čepeliach), tiež by bolo lepšie ak by sa čepeľ smerom k špičke jemne zužovala.V priebehu víkendu, ak mi zvýši kus voľného času, by som ešte chcel vyskúšať dlabanie lyžice, čo je myslím si dosť častá činnosť bushcraftera

Ak sa k tomu dostanem tak určite sem prihodím nejaké foto a pár písmen.