Tak patina je vrstva vytvorená oxidáciou, čiže ju môžeme radiť do tej istej skupiny ako hrdzu.
Mne sa raz podarilo takto zničiť čerstvo vykutý nôž. To už bol nabrúsený, zakalený... A jak som šla robiť puzdro, dávala som ho doň nech otlačí svoj tvar do kože, koža bola samozrejme mokrá a ja som odflákla balenie noža do celofánu. Vlhkosť sa mi predrala až k nožu a bolo. Vybrúsila som najjemnejším šmirgľom.
Ale samozrejme, keď sa človek o nôž stará, nestane sa mu to. Aj keď pri uhlíkových oceliach by som nikdy moc nekričala popredu.
K tej vete kúp si nerezovku: ja si nože kujem sama, takže kujem z materiálu aký je. A domrdať antikoru fakt netúžim, zajedno je to drahý špás, zadruhé brúsiť ju je nepekná sranda. Takže samozrejme všetko sú uhlíkovky. A po tej blbej skúsenosti mám nože radšej stále zakonzervované olejom, alebo slaninkou
