Wetterlings - Large Hunting Axe - 50cm, 700g
Svedska vyroba, vyslo ma to tak do cca 2000SK (66€). Perfektne sekala, v tom na nu nemozem povedat ani jedno zle slovo. Puzdro kozene a bolo dobre spravene, dalo sa pripnut aj na opasok napriklad. Problem nastal s poriskom - asi to nebolo dostatocne suche drevo ked som ju kupil a postupom casu sa muselo vysusit a stiahnut - nesedela uz tak dobre a pomaly sa zacala uvolnovat. Nepomahalo ani namacanie do oleja alebo vody a bolo rozstiepene. To ma kus zamrzelo
ale v tom sa ozval jeden kamarat, ze ju odkupi a porisko si vymeni. Tak som sa s nou rozlucil... okrem toho, niekde mam recenziu kde je porovnavana s Gransfors Bruks (tu pouziva Ray Mears) a vo väcsine parametrov zvitazila, pritom je lacnejsia. Len v poslednej dobe maju oba znacky problem s tymi poriskami, viem ze vymenit porisko nie je az taky problem, ale predsalen, na takej drahej sekere by to malo drzat hodne dlho.
Fiskars - model si teraz nepamätam, ale asi 1250? , 60cm dlzka, vaha nieco cez 1kg, musim pohladat presne
Finska vyroba, spociatku sa mi to zdalo divne, plastove porisko na sekere - ved to musi byt blbost predsa
Ale po skusenostiach s drevenym poriskom som dal sancu modernejsiemu materialu. A ono to je doslova neznicitelne! Tusim je na to porisko a spoj zaruka nejakych 10rokov. Seka dobre, sice mi kvalita a ostrost pride horsia ako u Wetterlings, ale zato je dlhsia a tazsia - takze dokazete silnejsie udierat do dreva. Sorry za vyraz, ale to puzdro je uplna zhovadilost, vadi mi kus aj ta prenikava oranzova farba, rozmyslam ako sa jej zbavit
. Inac je super, postupne sa rozsiruje aj u bushcraftistoch. Ja som ju kupoval za nejakych 1800Sk (60€), no tusim sa da teraz zohnat aj za nejakych 35€?