od radeton » 15 Jan 2012, 02:25
Osobne si myslím,že sekera zasa nie je tak dôležitý nástroj na nejaké prežitie v divočine,aj keď samozrejme pokiaľ ju človek má je to plus.Na to aby som udržal oheň potrebný na prípravu pokrmu, a udržanie potrebnej teploty v prípadnom núdzovom príbytku mi postačí drevo ktoré v lese nájdem (pokiaľ som samozrejme v lesnatom teréne) a dokážem ho v pohode nalámať bez akého koľvek nástroja poprípade použiť na štiepanie kvalit.nôž. Tak isto núdzové bývanie sa dá v pohode vybudovať bez použitia sekery treba iba pozorne hľadieť okolo seba a využiť čo ponuka dané prostredie.Stavať nejaký zrub by ozaj bolo pre jednotlivca, a aj pre 2-3 ľudí v skupine neskutočne energeticky náročné a zrub sa nebuduje na dvoj troj týždňový pobyt.Dovolím si tvrdiť že iba za pomoci sekery by postavenie skutočne účelového zrubu bolo neskutočne náročné ak vôbec možné aj pre skúseného tesára, a nie to pre skupinu pohybujúcu sa trebárs v tajge snažiacu sa bud o dosiahnutie civilizácie,alebo o utajenie svojej prítomnosti.Aby som to nejako zhrnul sekera je plus no nie je nevyhnutne potrebná.Osobne by som dal prednosť kvalitnej vojenskej lopatke pred sekerou.Pár slov ohľadom tej malej požiarnickej sekerky.Je vyhotovená z kvalitného materiálu a porisko je tiež riešené takým spôsobom že sa neuvoľní nie je potrebné ho meniť pokiaľ nie je poškodené.Ten hrot je škoda odstraňovať má viac využití v teréne,ako plochý obuch sekery.Dá sa to použiť ako núdzový cepín pri postupe strmým terénom,alebo pri výstupe zľadovatelou strmou časťou terénu.Materiál použitý na tuto sekeru je taký kvalitný,že v pohode s ňou dokážete rozseknúť 16 mm oceľové lano stačí že ho podložíte stabilným kameňom.Na ostrí sekery to skoro ani nezbadáte.Toto mám osobne odskúšané nakoĺko tuto sekeru vlastním.Súčasťou tohoto nástroja je aj kvalitné kožené puzdro umožňujúce uchytenie sekery na opasok.Je to celkom slušný kompromis medzi možnosťami použitia a hmotnosťou.