Uz som o tejto sekere pisal davnejsie, na Slovensku ju maju v armyshope pri Zlatych Moravciach za 11 €, je velmi pekná a majú ich dost. Este su zakonzervovane vo vazeline. Odkaz http://www.armyshop.sk/products/1099-sekerka.aspx
Múdrosť nie sú rozsiahle vedomosti, rozsiahle vedomosti nemusia byť múdrosťou!
Hmmm, ta sekera vyzera velmi pekne...ale je dost tazka a nema kozenne puzdro, preto asi uprednostnim Husqvarnu (chystam sa v najblizsej dobe zaobstarat nejaku sekeru). Nemate niekto prakticke skusenosti s tomhawkami? Napr. http://www.municak.sk/noze-dyky/cold-steel-trail-hawk-90th - moc sa mi nepacia na pohlad a konkretne ten v linku mi je proti srsti kvoli znacke Cold Steel, ale keby mate niekto velmi dobre skusenosti, mozno by do toho siel
Tomahawk je v USA niečo ako u nás valaška. Až na to, že tomahawk je kupodivu veľmi univerzálny nástroj. Je primárne určený k boju, na vrhanie, no má samozrejme vlastnosti aj ako ľahká sekerka s užším bitom, obuch je malý (primerane k veľkosti a váhe čepele), ale použiteľný na zabíjanie kolíkov a drvenie predmetov. Má jednoduché, rovné a najčastejšie okrúhle porisko, ktoré sa nasúva zvrchu hlavy, čím odpadá potreba zaklinovania a dá sa kedykoľvek vybrať. Je ľahko zhotoviteľné aj v lese. Hlava samotná sa dá potom kedykoľvek použiť ako ručný hoblík, dlátko, klin a dokonca pripevniť parašnúrou na zlomený konár lícom ako plochá motyčka/dlabačka na drevo (adze). Vidiet niekoho používať tomahawk u nás je skôr rarita, mnoho ľudí ho zavrhuje bez vyskúšania už len kvôli netradičnému vzhľadu. Jasné, že množstvo tých funkcií, ktoré som spomenul, sa dá urobiť aj nožom alebo niečím iným. Niekomu môžu všetky tie možnosti použitia prísť zbytočné/nepotrebné, no pre človeka, ktorý obľubuje univerzálne nástroje, môže mať tomahawk zaujímavé všestranné využitie. Ja osobne však tiež preferujem tradičnú škandinávsku sekerku alebo naše staroverské, no nedalo mi trochu neštuchnúť do odporcov tejto americkej vojnovej sekerky
“In the school of the woods, there is no graduation day.” - HORACE KEPHART, Camping and Woodcraft, 1917
Tak presne túto sekeru si v piatok v Martine kúpil brat, tu má nick mipa. Hneď som ju vyskúšal na opekačke na Sučianskom hrade. Pekne holila tak bola parádne nabrúsená no a sekanie s ňou bola jedna báseň. Všetkým ju doporučujem.
Pájo, švajčiarsku sekeru sme kúpili kočke. Vyzerá solídne, akurát ma sklamalo, že nie je ani nabrúsenáa dokonca ostrie nemá ani len vytvorené. Takže kopa kopa roboty. Vlastnosti posúdiť teda ešte neviem, porisko vyzerá osadené solídne, ale naozaj by bolo treba dlhšie. Je pravdou, že nie je "trocha" krátke ale "príliš" krátke.
Aj tak mám dojem, že to bola dobrá kúpa. Porisko sa vždy dá vymeniť.
Ta moje na nabroušení ještě furt čeká. Myslím, že s delším topůrkem by mohla být stejně dobrá jako univerzální sekera ala Ray Mears. Osobně se mně ale nechce topůrko sundávat, počkám si , až ho zlomím.
Kráčím, tedy jsem. Fail again, fail better. (S. Beckett)
Veľmi by ma prekvapilo, ak by to bola nejaká zvláštna kvalita. Firma čo vyrába sekery, náradia, mačety, palcáty a podobné idiotiny pre náckov na stenu a na machrovanie sa asi nebude vyznačovať kvalitou...
No prišlo už aj na moju sekeru rok a pol odpočívala samotná hlava na poličke, až prišiel deň, kedy som si povedal, že jej dám novú rúčku a púzdro.
Hlava je z obyčajnej sekery za pár E s upraveným ostrím, rukoväť je buková a skracovaná kôli kompaktnosti, omotávka je z kože aby sa nevyšmykla z ruky. Púzdro jednoduché aby som mal chránené ostrie vyrobené metódou ŽAVES preto je aj značka tak nakrivo
Prílohy
"Do not mess with the forces of Nature , for thou art small and biodegradable!"