Nazdar joche! Ak chceš o niečo väčšiu sekeru než je tvoja Small forest axe a si ochotný si priplatiť tak môžeš od GB vziať jej "väčšiu sestru" Scandinavian forest axe (Veľká lesnícka sekera), ktorá je v podstate parametrovo zhodná s Univerzálnou sekerou Husqvarna (68cm, 0,85kg) a Hultafors Hugy 20 (o ktorej sally robil recenziu). Tieto dve posledne menované sú lacnejšie alternatívy k veľkej lesníckej od Gransfors.
Aktuálne vyrába pre Husqvarnu sekery dielňa Hultafors. Čiže Univerzálna sekera Husqvarna je v podstate sekera Hugy 20 od Hultafors. Sú prakticky identické, akurát, že na Hugy 20 je originálna pečať HB (Hult Bruks = Hultafors) a na Husqvarne je typický Husqvarňácky symbol. Husqvarna má kovaný finiš a Hugy 20 má sivý pieskovaný finiš. Mám sekery aj s kovaným aj s pieskovaným finišom a iný rozdiel než estetický tam prakticky nieje, účinnosť sekery to neovplyvňuje a ochrana hlavice je v podstate rovnaká. K Husqvarne je dodávané aj kožené púzdro, pokiaľ viem tak k sekerám rady Agdor púzdra nedávajú (okrem sekerky FRIL).
Čo sa týka výbrusu, určite nečakaj, že Hultafors a zároveň aj Husqvarnu budeš mať nabrúsenú tak ako Gransfors Bruks. Gransfors je špička čo sa týka kovaných sekier, ich finiš je precízny, kontrola tvaru hlavice a celkovej kvality sekier vychádzajúcich spod kladív kováčov je veľmi vysoká, od GB ti proste sekera príde nabrúsená ako žiletka. Ak si ten typ, čo si potrpí na dokonalý vzhľad a nechce do sekery "vŕtať", tak jednoznačne voľ to najlepšie, čo sa dá na trhu zohnať - Gransfors Bruks. Ja som však toho názoru, že ak človek nieje lenivý, tak s trochou námahy nieje žiaden problém dať sekeru Hultafors do holiaceho stavu, o čom sa mohli presvedčiť aj účastníci nášho workshopu.
Husqvarna univerzálna sekera vs. Hultafors Hugy 20