Nazdar, medzi tými dvoma sekerami je zásadný rozdiel, každá z nich je určená na iný účel.
Hultafors Hugy 10 je sekera stínacia a odvetvovacia so štíhlym profilom čepele. V štiepaní klátikov je preto pomerne slabá, no exceluje pri stínaní stromov, odvetvovaní a porcovaní na metre.
Hultafors KLYV je sekera určená špeciálne na šiepanie dreva, má špeciálne dizajnovanú hlavicu - úzku čepeľ a klinovitý profil, preto v tejto činnosti vyniká. Používam obe sekery už niekoľko rokov a som s nimi spokojný, nemenil by som. Nevýhodou oproti moderným typom ako sú Fiskars je to, že sa o ne treba starať, hlava chytá hrdzu aj napriek tomu že má ochranný pieskovaný povlak, čiže ju treba z času na čas naolejovať a porisko tiež. Kým na fiskarskách sú poriská prakticky nezničiteľné, pri drevených Hultaforskách môžeš očakávať po pár rokoch zničenie poriska tesne pod hlavicou, hlavne ak človek nedbá na správnu techniku pri rúbaní, to znamená rúbať tak aby sa čo najviac obmedzil kontakt poriska s rúbaným drevom. Prípadne si sekeru trochu zmodifikovať, pripevnením ochranného oceľového goliera. Čiže aby som to zhrnul... ak chceš sekeru do drevárne na štiepanie dreva od Hultafors, tak rozhodne KLYV 1.5kg.