Ahojte

Davnejsie som chcel stredne velku sekeru s vahou hlavy 600-800 gramov a poriskom tak 45cm. Zdalo sa mi ze je to fobry rozmer (taky kompromis) ze snou porobim nieco mensie jednou rukov ale je tam miesto aj pre druhu a lahke stinanie , odvetvovanie. Samozrejme ako prve som pozrel svedske overene znacky ako Gransfors bruks , Hultafors , Wetterlings , ale ceny sa mne osobne zdali na nezne uzivanie v lese trosku vysoke . Tak som sa napokon rozhodol a kupil som si Svajciarsku sekeru , taku istu aku na predoslich strankach ostatny ukazovali. A rozhodol som sa ze porisko si na nu spravim sam aj s puzdrom. Tak som zapol youtube a napisal som si ze : axe handle

vypadlo milion videii ako si ludia podobne doma upravovali sekery. Pokukal som a dal sa do prace. Ako prve som idiel do miestnej stolarskej dielne s kartonovou maletou poriska a povedal stolarovy aby mi vyrezal s Agatove hranola na píle hruby tvar poriska a zdoraznil som mu aby vybral kus zo spravnym smerom vlakien. Hmed prvy bod sa nevydaril - vlakna su sice sikmo ale nie tak ako by mali byt

. No nevadi porisko zatial drzi a ked sa zlomi dpravim si nove. Potom som ho smirgloval a pilnikoval kym nemalo spravny tvar. Nasadenia poriska do hlavy sekery bola skuska trpezlivosti no po asi 3 hodinkach bolo hotovo. Nasledoval uz len finis poriska a ten som spravil s papiermy zrnitosti 800-2500 potom som porisko natrel teakovym olejom.
Na bruske som vytvoril konvexne ostrie sekery kedze mi prisla uplne tupa s 1mm materialu na ostri. Hruby vybrus som spravil na kameni na bruske a potom som ho vyladil na smirlovom kotuci a koncil som na filcovom s pastou. Ostrie holi.
Nakoniec som si spravil na sekeru puzdro zo stareho hnacieho kozenneho remena. Je to 5mm hruba hovedzina. Puzdro bol porod

. Tak a vysledok posudte sami na fotkach. Je jasne ze to ma par chyb , ale ja osobne som spokojny.
Myslim ze kdo chce usetrit a na bezme uzivanie mu staci bezna sekera , tak da sa si takto doma na ,,kolene" bez extra dielne a vybavenia spravit s polo-tovarov celkom funkcne naradie. Tak tolko odomna Ahoj!