Jozzo píše:Môj osobný názor je, že ako ochrana pred bleskom by mohol poslúžiť aj kvalitný pršiplášť/pončo z pvc. Teoreticky by mal byť nevodivý (ak nie je deravý) a fungovať skoro ako faradayova klietka. Nenašiel som zmienku o tom, že by blesk niekomu prepálil pršiplášť. Naopak net je plný správ dokazujúcich, že blesky idú cestou najmenšieho odporu.
Jozzo píše:isteže je voda vodivá, preto som spomínal faradayovú klietku. El. prúd vždy prechádza po povrchu vodiča. Iba v prípade ľudského tela ide vnútrom (väčšinou), pretože koža má väčší odpor.
A preto by blesk teoreticky mal hľadať cestu menšieho odporu a zviezť sa po povrchu pršiplášťa zo zeme.
Jozzo píše:aj zásah do penisu alebo úst s tým, že výjde cez anál... proste blesky sú strašne nevypočitateľné a nepreskúmané
Jozzo píše:To práve nie je také jednoduché a nenašiel som žiadnu štúdiu, ktorá by sa bleskom venovala trochu podrobnejšie. Napr. tu vidieť
http://www.oddee.com/item_97896.aspx
že sa dá prežiť aj 7 zásahov, aj zásah do penisu alebo úst s tým, že výjde cez anál... proste blesky sú strašne nevypočitateľné a nepreskúmané
bobek píše:jen drobnost, blesk nemusí zasáhnout přímo člověka, stačí jak v jeho blískosti udeří do země a vzniká tzv. krokové napětí...
Čím dále mám nohy v kroku od sebe tvořím větší odpor který mým tělem projde. Pak hrozí smrt.
To stejné platí i o spadaných drátech vysokého vedení...
(BOZP- bezpečnost a ochrana zdraví při práci)
Jako vzpomínaná Faradayova klec nejlíp funguje automobil, takže v bouřce do automobilu, určitě něktří nosí v KPZ nějaký instantní automobil.
bobek píše:...
Čím dále mám nohy v kroku od sebe tvořím větší odpor který mým tělem projde.
...
Späť na Voľná diskusia o bushcrafte
Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť