Tuto temu som uz trosku nacal vo vedlajsej teme, ale toto si ziada vlastnu temu. Co hovorite na slovenske zakony ohladom lesov? Mne pridu uplne padnute na hlavu, ked bude niekto aktivny, moze tu hodit link na cely zakon o lesoch, ale len tak co si namatkovo pamätam. Zakaz robenia ohnov v lese a aby toho nebolo malo... az 50metrov od okraja lesa mozes zapalit ohen . Nedivil by som sa, keby bol aj zakaz dychat vzduch v lese, lebo by mohlo dojst k naruseniu rovnovahy v nasich lesoch. Na druhej strane v tych istych lesoch, kde je zakaz zapalit si ohen a v podstate vas stamadial lesnici/ochranari/polovnici vyzenu pri normalnej prechadzke je uplne normalne jazdit na lesnych traktoroch a pilit to tam stylom odlesnovania amazonskeho pralesa .
Na druhej strane, pozrel som si zakony v tomto ohlade napriklad vo Svedsku. Tam je hned vidno, ze su na vyssej urovni. Clovek si tam moze zapalovat ohen kde chce, moze zbierat co chce, chodit kde chce (ziadne nalinkovane turisticke chodniky a ani krok vedla) ak sa sprava primerane a zbytocne neposkodzuje prirodu. A vysledok? Mozme im ich lesy zavidiet, my tu zachvilu budeme moct v horach hrat tak akurat golf, lebo nam neostanu ziadne stromy . Mne cele tie zakony pridu len a len nato, aby sa mohlo vo velkom ziskavat drevo z nasich lesov, ochrana lesov je len smiesna zamienka. A to nehovorim, ze ako su nasi ochranari a lesnici dobre prepojeny.
Takisto by som tu chcel rozobrat vase stretnutie v lesoch s ochranarmi-polovnikmi-lesnikmi a inymi ludmi, ktori maju nejake vyssie pravomoci. Ja sam za seba mozem povedat, ze az na 1-2 vynimky to boli vzdy maximalne arogantni ludia ktori sa tvaria akoby boli sukromnymi vlastnikmi lesov. Nechcem zovseobecnovat, ale to su moje osobne skusenosti. Su aj ochranari prirody, ktorych uznavam, napriklad zo zdruzenia Vlk... nehovorim ze ostatni su automaticky zli samozrejme. Len co mi zatial hovoria moje skusenosti...