Chlapci, pokiaľ je to obyčajný luk a nie nejaký lovecký, resp, pokiaľ nie je príliš silný (myslím, že tých 150N je správne číslo), tak to nie je ani len zbraň kat D. A ak by aj bola, nie je zakázané ju nosiť do hoc akého revíru. Judr Kovács je klasická poľovnícka špina, ktorá straší slušných ľudí a snaží sa ich presvedčiť, že do lesa sa nesmie.
Opak je pravdou, do lesa sa môže, právo voľného prechodu cez lesné pozemky je uzákonnené zvykovým právom od nepamäti a od stredoveku písanými zákonmi. nie sme v Amerike, u nás je pohyb a živote zatiaľ ešte slobodný. Takisto sa do lesa môže aj s krátkou zbraňou, ak ste držiteľom oprávnenia na nosenie (preukaz A).
Čo sa týka vymysleného obvinen ia, že sa lesom "plazíte" alebo "mierite na zver", musí vám to najprv niekto dokázať. AK ste nič také neurobili, neexistuje možnosť to dokázať, lebo nikto nemôže mať foto alebo videodokumentáciu. Ak vás niekto nespravodlivo obviní z niečoho, ešte vždy si môžete vy niečo vymyslieť naňho
Ešte by som uviedol na pravú mieru reči o zákaze pohybu mimo chodníkov - tento zákaz platí až v treťom stupni ochrany, tj napríklad v národnom parku, ale tiež nie vo všetkých parkoch. Takisto v rezerváciách a podobne. Uznáte sami, že to tam má význam. Dá sa stolerovať pohyb seriózneho zálesáka rezerváciou. Ale väčšina ľudí nie sú zálesáci a zákony sa píšu hlavne kvôli nim. Moje odporúčanie - buďte seriózni zálesáci, neškoďte a v zákazoch vstupu sa chovajte k prírode maximálne šetrne a hlavne buďte nenápadní! Potom vás určite nikto nebude komandovať.
Ktosi v skautskej uniforme tu v starších príspevkoch písal o nejakých "napichaných" či "naspeedovaných" ochranároch. Dovolím si reagovať. Ja som členom Stráže prírody, poznám desiatky strážcov a DVOCH napichaných. Je to hanba, ale sú medzi nami takí. Tak ako medzi policajtami, či medzi buškraftermi - kopa z trampov a pod. sú dementi nedodržiavajúci elementárne zásady bezpečnosti, správania v lese, dodržiavania ohňa. Teraz k tej skautskej uniforme - sám som bol v skaute mnoho rokov a potom som odtiaľ odišiel. Jeden z dôvodov bol, že sa skauti NECHCELI (presne tak, nie že by nevedeli) chovať priateľsky k prírode. Porušovali skoro všetky zásady - hlavne, aby ich pri tom nikto nevidel. zrúbané mŕtve stromy, chemikálie na táboroch, chemikálie v potokoch v chránených územiach, bordel na táboriskách, po zasypaní neoznačené latríny... dalo by sa pokračovať. Sally, neber to v zlom, ale trocha ma tvoj komentár, v súvislosti s vyššie spomenutým, zodvihol zo stoličky. Keď budeš niekde táboriť - spať pod celtou, nikto normálny to nebude riešiť. A ak bude mať dôvod, potom pamätaj, že Stráž prírody a Lesná stráž sú verejní činitelia. Neuposlúchnutie výzvy je jednak marenie výkonu právomoci (trestnú sadzbu si dohľadaj sám) a jednak sú oprávnení použiť donucovacie prostriedky - hmaty, chvaty, kopy a údery sebaobrany, slzotvorné prostriedky, obušok, putá, služobný pes a v našom prípade nepravdepodobné technické prostriedky na zabránenie odjazdu motorového vozidla.
Takže, ak sa budeš snažiť niekoho ignorovať, ľahko si môžeš spôsobiť nepríjemnosti.
Páni, musíme si uvedomiť, že žijeme v civilizovanej Európe, nech už tá civilizácia prináša čokoľvek. Až nájdete štát Utópia, kde sa žije krásne a slobodne, dajte mi vedieť, pôjdem ta s vami. Nemyslite si - ja s tým systémom tiež nie som spokojný. Ale keby neboli zavedené prísne podmienky na pohyb v chránených územiach - zamyslite sa a bude vám jasné, ako by lesy vyzerali. Všetci "blaváci" z Blavy, Košíc, Bystrici a iných miest by zaplavili lesy bordelom, hlukom, znečistením atď.
Domluvil jsem.