od sally » 22 Mar 2011, 22:22
Lynx - ono problém pytliactva je komplexnejší, než sa na prvý pohľad zdá. Totižto podľa zákona si pytliak, ak si na lúke chytíš do oka zajaca aj keď zastrelíš guľovnicou medveďa. Pričom čo ublíži prírode? Zajacov/králikov je habadej, nebol by problém "dekriminalizovať" ich odchyt zálesáctvo-friendly ľuďom. Lenže ako to spraviť, aby zároveň dostal po prstoch pytliak, čo ide do lesa strieľať divinu (vysokú) ? Nijak. Totižto zatiaľ nie je spôsob ako právne rozlíšiť poctivého človeka od hulváta. V živote sa to relatívne dá, no na papieri je problém. A zákony sú reč papierov.
Čo sa snažím povedať: osobne by som kľudne dovolil slušným ľuďom nech si raz za čas chytia zajačika, picnú vevericu, prípadne raz ročne ulovia srnku. Prečo nie? Ak sú to slušní ľudia, čo majú radi les, isto svoje správanie prispôsobia tomu, aby minimalizovali škody pre prírodu. No problém nastáva - ako takých ľudí rozlíšiť od pytliakov, čo lovia na čierno komerčne, zásobujú reštiky...(sem patria aj poľovníci, ktorí si potajme chodia picnúť srnku bez povolenky). Isto sa všetci zhodneme, že nie je problém, keď si človek raz za čas z lesa nejakú zver odnesie - lesu to absolútne neublíži. No stále narážame na problém - komu to dovoliť a komu už nie? Resp. - prečo to dovoliť len úzkej skupine ľudí (poľovníci) a nie všetkým? Ak to zas dovolíme všetkým - to už je riziko pre les, keďže mnohí ľudia sú hovädá (urážka pre to zviera) a vykynožíme si prírodu ako to spravili v USA s bizónom. Takže ešte raz: súčasný právny systém považujem za maximálne zlý, keďže medzi poľovníkmi je kopa zlých ľudí, ktorí to berú len ako zdroj diviny (legálne i nelegálne), zlí ľudia aj tak chodia do lesa tereňákom na nočný odlov vysokej a to, čo malo byť na poľovníctve pekné - ochrana prírody a zvierat, je už len okrajová činnosť. Taký je aspoň stav v praxi. Na papieri to možno vyznie inak a krajšie, no v praxi som oveľa častejšie natrafil v lese na poľovníka debila, čo si tam šiel uloviť srnku (či už s povolením či bez) než na slušáka, čo sa stará o zver. A tak sa ešte raz pýtam - prečo si môže poľovník picnúť srnku a ja si nesmiem uloviť zajaca/králika/vevericu? V čom som od poľovníka horší? Pomáham lesu, nosím z neho odpadky preč, pomáham zveri, snažím sa po sebe nezanechať ani stopu... len žiaľ (našťastie) nie som členom Združenia, tak si môžem pískať. To je zákon "nahovado," ako by povedala moja triedna zo strednej.
Mami, až vyrastiem, budem bushcrafter. Synček, oboje sa nedá.
Môj eshop:
www.doprirody.sk.