Chodimlesomkdesom: troška sme sa nepochopili Mojim cieľom nie je to, aby som si nosil domov kilá zajacov, bažantov a neviem čoho ešte. Králika si viem doniesť od babky z dediny. Ide mi o to, že ma tak troška dosť hnevá, neviem ako to inak napísať, "elitárstvo" poľovníkov, rybárov... Kto dal právo starostlivosti o zver (aj ryby, vtáky...) len týmto pomerne dosť úzkym skupinám ľudí? O anatómii zvierat, ich chovaní a podobne viem celkom dosť (aj vďaka škole - prírodné vedy, pred súčasným štúdiom som mal 2 roky biológiu-chémiu a s "láskou" spomínam na skúšky z anatómie a morfológie živočíchov a rastlín...). A nie som na Slovensku sám - stačí sa pozrieť aj tu na fórum, koľko zálesákov pozná les, pomáha mu. Títo ľudia poznajú zvieratá, majú prírodu radi a na to, aby jej pomáhali, nepotrebujú patriť do nejakého VIP spolku poľovníkov len pre to, aby sme mohli legálne postaviť krmelec alebo s fanfárou nasypať za vrece kukurice a riep (množné číslo od slova repa neviem to vyskloňovať). Je nutné na to, aby človek pomáhal lesu, byť poľovníkom? Nech sa na to pozriem z hocakej stránky, tak mi stále vychádza jednoznačná odpoveď: "NIE." Keď teda pokračujeme v logickej úvahe ďalej: činnosť poľovníka pozostáva zo starostlivosti o les a z lovu zveri. Ako sme si už vysvetlili, na pomáhanie lesu človek poľovníkom byť nemusí, tak logicky vyplýva, že štatút poľovníctva je podľa logiky (aj keď uznávam, pre niektorých slušných poľovníkov to môže byť sklamaním, no je to fakt, zamysli sa nad tým) prekvapivo potrebný len pre povolenie legálne loviť zver. Takže zosumarizované - v čom je rozdiel medzi tebou ako dobrým poľovníkom a mnou, ako zálesákom? Len a len v tom, že ty strieľať zver smieš a ja nie. A na základe dlhých debát vedených poľovníkmi a ľuďmi, čo by sa poľovníkmi stať chceli (a majú na to morálne predpoklady podobne ako ja) vyplýva, že sa poľovníkom tu v Ba len tak ľahko nestanem.
Plne súhlasím s tebou, že najväčšou odmenou je pre mňa môcť sa slobodne túlať po lesoch, pozerať cez ďalekohľad zver a tešiť sa z toho, že som opäť doma, medzi svojimi - v lese. Možno som divný, priznám si to, no prečo by som si nesmel vziať z lesa domov zajaca (ktorých je tu u nás dosť), prípadne bažanta (ktoré sídlia dokonca aj v Bratislave pri električkovom tuneli) a podobne? Alebo srnu, diviaka, ktoré sú aj podľa tvojich slov premnožené? Chcem si raz za čas precvičiť sťahovanie zajaca, chcel by som navariť priateľke srnčí guláš, upiecť ocovi k narodeninám bažanta. Osobne verím tomu, že Boh nás stvoril ako správcov prírody - a nevidím dôvod prečo by som si z nej nesmel raz za čas niečo vziať - robili to naši prapredkovia, sám mám radšej mäso než zeleninu a keď to vezmeme do dôsledku, tak tá šunku ktorú si dávame to chleba pochádza z prasaťa, ktoré bolo kedysi tiež divoké, než ho človek nevyšľachtil. No priateľke srnčí guláš nenavarím, ocovi bažanta k narodkám neupečiem a sťahovať a jesť budem domáceho králika. Prečo? Pretože uzavretá partia, vrelo podporovaná politikmi (ktorých značná časť je jej členmi) mi to neumožní, hoci na to mám úplne rovnaké morálne i ľudské právo, ako členovia tej uzavretej partie.
A mýliš sa - som plne otvorený argumentom, len zatiaľ ma tvoje argumenty akosi nepresvedčili. Veľmi rád budem v tejto debate pokračovať - mám spolužiaka poľovníka z Veľkého krtíša a je to super človek, správny poľovník a viem, že vás, tých dobrých, tu na svete ešte zopár je. No akosi v lese narážam oveľa častejšie na tých, dovolím si použiť vulgarizmus, debilov. Čím to bude? Podľa logiky ich zjavne bude viac a zároveň sú tá aktívnejšia (v zmysle rozšírenia ich výskytu v lese) skupina. Stále tvrdím - najlepšie by bolo celkom zrušiť poľovníctvo, rybárstvo a podmieniť streľbu na vysokú a čiernu zver vlastníctvom zbrojného preukazu, ostatné menšie zvieratá vrátane vtáctva a rýb nechať voľne lovené čímkoľvek a možnosť zabiť zviera dať len ľuďom, ktorí majú les a prírodu skutočne radi a aj niečo o ňom vedia. Lenže - ako to zabezpečiť? Už tu raz taký pokus bol, dnes sa volá poľovné združenie a rybársky zväz, a nedopadol zrovna najlepšie - kto tvrdí opak, tak si zatvára oči pred krutou realitou. Ono totižto nestačí len vykonať nejaké skúšky (ktorých obsahová náplň je na úrovni jednej, max. dvoch skúšok biológie na vysokej škole plus minimum práva) a zaplatiť si tlačenku do PZ. Aspoň dúfam, že na tomto sa obaja zhodneme, čo ty na to?