Dočítal som sa o dvoch základných postupoch:
1) umývať sa IBA čistou vodou
2) používať prírodné prostriedky
Sám idem teraz na sebe otestovať prvú verziu. Podľa skúseností ľudí z netu (napr. http://www.hojko.com/sprchovanie-sa-bez ... 54337.html ) to má veľmi dobré výsledky. Budem sem postupne postovať ako sa mi darí. Dnes začínam, zajtra ráno odchádzam do pondelka na chatu, tak dám vedieť. Budem tam v tom teple pomerne ťažko fyzicky makať, tak bude veselo.
Zaujímalo by ma, či viete o nejakých veciach z prírody využiteľných na hygienu. Napr. silný vývar zo žihľavy je dobrý šampón (a podľa Macmateja aj docela dobré pitie

A natíska sa mi v týchto horúčavách otázka: je vôbec potrebné a prirodzené používať antiperspirant/dezodorant? Brániť poteniu, keď potenie je prirodzená reakcia tela na teplo/námahu? Ako zabrániť nežiaducemu zápachu, ak človek odmietne používať Old Spice, Niveu, Rexonu a podobne? Mne osobne napadlo jedno riešenie: častejšie sa umývať pod pazuchami nejakou dezinfekčnou vodou, keďže zápach nepochádza z potu, ale z baktérií, ktoré sa vo vlhku a teple (typické miesto sú pazuchy) rýchlo množia.
Preto, aby ste to nemuseli skúšať na sebe, sa podujmem aj na toto: počas svojej "voda only" hygienickej diéty si budem podpazušia umývať buď lístkami mäty alebo ich vývarom a.k.a. mätový čaj. Na chate máme mäty plno, tak isto aj plný mrazák, takže materiálu bude dosť. Opäť, priebežne (ale až po pondelku) vás budem informovať o reakciách okolia. Sám som zvedavý. Dlhé roky používam Old Spice, rôzne sprchové gély, šampóny a mám nekonečný problém s lupinami, tak som zvedavý na výsledok.
A ešte mi napadá - kvôli svojej pokožke na tvári som nútení občas siahnuť po hydratačnom kréme - existuje nejaká prírodná náhrada? Resp. prírodný originál, keďže všetky produkty kozmetického priemyslu sú len náhradami?