Keďže sa v poslednom čase zaujímam ako robili veci naši predkovia, dostal som sa aj k zaujímavému receptu k výrobe domáceho mydla.
Na úvod trošku teórie
čo je mydlo: "Mydlo sa vyrába varením tukov s lúhom. Využívajú sa najmä rastlinné tuky a oleje, ale aj odpadový tuk zvierat. Tuk sa dlhé hodiny varí v kotli s hydroxidom sodným alebo draselným. Počas varenia sa tuky (prírodné estery) vodou rozložia na glycerol a mastné kyseliny. Od tohto procesu pochádza používaný názov pre hydrolýzu esterov – zmydeľňovanie. Glycerol patrí medzi alkoholy (alkoholy sú v liehovinách, vo víne, v pive). Mastné kyseliny s lúhmi dávajú soli, a to sodné alebo draselné, podľa toho, aký lúh sa použije. A tieto soli sú mydlá."
Čo potrebujeme:1 kg lúhu
4,5 kg spracovaného tuku
6 l dažďovej vody (mäkkej)
Príprava:Tuk (ja som mal konkrétne loj z poníka
) odporúčam nasekať na čo najjemnejšie kúsky. Veľké kusy sa vo vode a luhu dobre nerozpustia a tým pádom bude výsledné mydlo pôsobiť skôr ako silná zásada, aj napriek tomu že zachováme uvedený pomer ingrediencii. Takže tuk na čo najjemnejšie kúsky a rozpustiť na panvici s trochou vody alebo v nejakom hrnci, ide o to aby sa to nepripieklo.
Ako lúh môžeme použiť napr. hydroxid sodný alebo draselný, dá sa získať vo forme takých granulí, no pre zálesákov je asi zaujímavejšia iná metóda. Môžeme ho získať počas najbližšieho "čundra" keď spálime tvrdého drevo - využijeme z neho popol. Do jednej nádoby navŕtame dierky. Potom nám treba dažďovú aneb mäkkú vodu. Popol nasypeme do nádobky s dierkami a pomaličky/pozvoľna ho prelievame touto mäkkou vodou, ktorá vytiahne lúh obsiahnutý v draselných soliach spáleného dreva. Samozrejme tento lúh zachytávame do nejakej ďalšej nádoby
Správna kvalita lúhu sa dá otestovať obyčajným slepačím vajíčkom, ak klesá príliš rýchlo tak je lúh príliš riedky a treba ešte preliať vodou nádobku s popolom, ak sa vajo drží pri hladine tak je treba lúh zriediť vodou. Správne by malo vajo klesať len tak pozvoľna, také slow-motion
Postup:Do hlbšej panvice alebo hrnca vložíme lúh, pridáme rozpustený tuk a privedieme k varu. Varíme asi 2 hod, zmes by mala mať vo finále konzistenciu zemiakovej kaše. Naleje do nádobiek napr. od ramy, šalátov, proste čo je po ruke a necháme cca 3 dni odstáť nech mydlo stuhne. Dá sa to urýchliť ak "zakopeme" nádobky niekde do zeme. Po vyklopení z nádobiek mydlo nakrájame na menšie plátky a vložíme do listu novín na cca 6 týždňov. Môžeme prihodiť nejaké prírodné vône čo máme po ruke, záleží aký chceme mať výsledný efekt (smrad
).
Čo sa týka mojich skúseností ja som nič nepridával a mydlo malo takú zaujímavú vôňu, počas varenia je dosť silná a nie moc príjemná, takisto aj čerstvé mydlo. Po tých x týždňoch a odležaní v novinách to bolo už omnoho lepšie, povedal by som, že ako normálne kupované mydlá (musím prísť s nosom pomerne blízko). Robil som nakoniec dve várky lebo prvá bola dosť zásaditá, resp. mal som málo rozpusteného tuku - nenakrájal som ho na menšie kúsky (čo má neskôr za následok akoby "plesnivenie mydla"). Výsledok bol taký, že keď som skúsil čo to robí na ruke tak mi z nej začalo ubúdať
Takže nasledoval druhý pokus, tam som rozpustil už viac tuku a ani po odskúšaní som o ruku neprišiel, takže v pohode.
A ešte jeden tip - pokiaľ možno, varte to radšej niekde vonku, ak to mydlo vo fáze varenia neustriehnete tak to všetko vykypí a budete mať bordel v okruhu 2-3m. Otestované životom
Umenie žiť nie je umenie hrať s dobrou kartou, ale umenie zohrať so zlou kartou dobrú hru.