Kapo - k tým trestom: čítal som, že vo Fínsku ak chytí revízor v MHD čierneho pasažiera, tak udelená pokuta je na ich pomery veľmi nízka, no pred všetkými pasažiermi mu tam vykričí, že cestoval za ICH peniaze a je DARMOŽRÁČ a PRÍŽIVNÍK. A tá verejná hanba je pre toho čierneho pasažiera tým najväčším trestom. Možno by nezaškodilo aj u nás, ak niekto porušuje
ROZUMNÉ zákazy a príkazy v prírode, verejne ho vykričať svetu, vylepiť po dedinách a mestách jeho fotku s menom, adresou (všetko verejne dostupné údaje!) a čo spravil (napr. sypal smeti v lese). Ak dotyčný nie je totálny magor (na takých neplatia ani finančné pokuty ani nič, možno tak Jáchymov), tak sa uvedomí. A súčasne by to malo aj výchovný vplyv na mládež. A hlavne, zamerať sa na výchovu (nie len na vzdelávanie, čo je primárna úloha školy) mládeže - lebo ako ma tábory a podobne poučili, mnohé deti sú síce vzdelané, no ich výchova je biedna.
A čo považujem za NErozumné zákazy/príkazy v lese? Klásť oheň len na vymedzených miestach (chcem vidieť zálesáka, čo sa tým bude riadiť

), zákaz rúbať živé stromy (nikto normálny nezotne živý strom, ak to nutne nepotrebuje a nedá sa to spraviť inak), zákaz pohybu vo vojenských priestoroch, zákaz pohybu mimo turistickú značku... možno by sa nad tým mohli kompetentní zamyslieť

Ale keďže história nás učí o tom, že pravidlá sa len a len sprísňujú (v globále), tak nejakú serióznu renováciu asi čakať nemôžem
Sumár: finančné pokuty sú zbytočnosť, zaviesť vylepovanie fotky a základ. údajov vinníka po okolitých dedinách/mestách. Podporiť výchovu detí k láske k prírode.
A ak som správne pochopil, bola tu "ponuka" robiť stráž prírody. Vďaka, nie. Tú fotku vylepiť teoreticky zvládnem aj sám (meno a priezvisko sa dá pri troche šikovnosti z človeka vytiahnuť), nepotrebujem mať na to preukaz, osvedčenie, štátom potvrdené overenie a ja neviem čo ešte

-- 04 Sep 2011, 22:31 --
edit: k tým výsledkom si dovolím taktiež odpovedať, keďže k práci s mládežou mám blízko: výsledky sú veľmi dobré - podarilo sa nám už z množstva detí vychovať svedomitých zálesákov, resp. ľudí s láskou k prírode. No a o tom to je, nie? Možno by nebolo na škodu spraviť štúdiu na porovnanie, koľko % ľudí "obrátili" správni vychovávatelia na "dobré" a koľko % sa "obrátilo" potrestaných. Teda kde je vyššia efektivita no a potom podporovať efektívnejší spôsob. Dovolím si tvrdiť, že z 30 detí na tábore sme na konci mali cca 20 ľudí, ktorí v lese papierik nezahodia, ohnisko po sebe zakopú... majú radi prírodu. Toť moje skúsenosti s výchovou.