oneho píše:pri najnižšej teplote som spal pár rokov dozadu na Zárubách. Bolo okolo -10°C Ja som mal spacák torý má konfort -18. Bol som v jednej vrstve prádla a musel sa každú chvilku rozopnúť čo mi bolo horko.
Na najhoršia noc bola keď sme prespali na chate pod Rysmi. Chceli sme prejsť orliu stesku. Prvú noc sme spali na tejto chate. Navečer prišla veľká víchrica. Chata pola provizórne opravená po tej osudnej lavíne. Keďže prišla tá víchrica na chate ostalo núdzovo prespať viac turistov. Spali v jedálni všade na zemi a aj v podkroví, Mne sa ušlo miesto v podkroví na nejakom tráme hneď za čelom podkrovia (fajermur alebo ako sa to volá), pretože tam strašne fúkalo cez tie provizórne dosky z ktorých bolo podkrovie spravené po lavíne. Normále bolo cítiť ako by ten nárazový vietor na-dvíhal jednu stranu podkrovia (práve tú moju stranu) tak 20cm, proste to hádzalo. Cez špáry medzi doskami prskala voda a ľad. V noci na mňa prišla hrozná "sračka " (prújem), nemal som baterku iba mobil. Tak som sa rozhodol, že idem na záchod (určite viete že je cca 100m mimo chaty). Mobilom som si svietil (ešte starý zelený displaj) aby som na niekoho na podlahe nešlápol, to isté aj v jedálni. Keď som prišiel k dverám nešli otvoriť, boli zamrznuté. Prešľapoval som tam a rozmýšľal, že čo budem robiť, rozhodol som sa ísť na späť že to nejak vydržím (stiahnem zadok). No a toto bola moja najdlhšia noc. Ráno nám chatár povedal, že bola víchrica okolo 150 km/h. Vtedy som si uvedomil že ak by som z chaty vyšiel a chcel isť k tej latrín tak by som ju ani nenašiel hlavne keď som nemal ani baterku. Latrína je pomerne na okraji skál, ktovie ako by to dopadlo...
atti.hombre píše::mrgreen: neviem či mám nejaký negatívny zážitok...ja som zažil najstudenšiu noc asi pred 10 timi rokmi- vtedy nezamrzol iba Tuzemský Rum ( to ešte malo normálny názov ).Pri -18°C som sa vyspal do ružova,aj ked obúvať ráno zamrznuté topánky nebolo med lízať!...Dali sa do nich strčiť iba špičky prstov a potom pri ohni pomaly povolovali až som sa normálne obul.Kamaráti klepali kosu do rána a ked už nešli vydržať tak ma zobudili a tancovali sme dupáka kolo ohníka.
kubo píše:...
Kubo
Späť na Voľná diskusia o bushcrafte
Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 2 hostia