KŘEST KNIHY TÁBORNICKÁ PRAXETen jsme s kamarádem Brkem naplánovali na sobotu 30/11 2024. U srubu SUIVAKKO na tábořišti Soví louka se sešlo asi 25 táborníků, mezi nimi mnozí z těch, kteří se na vzniku knihy nějak podíleli. Přijeli také naši další kamarádi a příznivci, třeba i zástupci obchodu Bushcraftshop.cz.
Setkání bylo zahájeno rozděláním ohně třením dřev, od něj byla zapálena šalvěj a v jejím dýmu se pak očistili jak všichni v kruhu, tak i kniha. Kmotři popřáli TÁBORNICKÉ PRAXI dostatek čtenářů a vyslovili přání, aby kniha přispěla k tomu, že pojmenování táborník zůstane i do budoucna synonymem pro lidi, pro které je příroda nejen jejich nejoblíbenějším hřištěm, ale i dílnou, školou a chrámem. Vlastní křest byl proveden poklepáním sekerou, která nám byla zapůjčena z pozůstalosti významného českého propagátora táboření Franka Alexandra Elstnera.
Následovala kratší přednáška o historii jak světových, tak českých tábornických příruček. Na tuto besedu pak navazovala dosti obsáhlá výstavka právě této literatury, kde se objevily kromě české klasiky i takové poklady, jako třeba deník Mirko Vosátky a nebo i reprinty sto let starých amerických příruček.
Kromě jiného jsme společně podepsali dvě zdravice pro poslední dosud žijící české tábornické legendy - Miloše Zapletala a Vladimíra Rogla.
K občerstvení moje žena upekla perník, při kterém byla použita žaludová mouka, kterou jsem už před nějakou dobou vyrobil. Mouka pak trpělivě čekala na dostatečně slavnostní příležitost.
Snad ještě pár slov ke knize.
O autorovi Jiřím Červinkovi i knize jsem už trochu napsal zde:
https://www.facebook.com/petr.vilhelm.1 ... 9583394995 Přesto ještě doplním, že pro mne a další přátele byla radost podílet se na tomhle dílku. S Brkem se totiž spolupracuje opravdu moc dobře. Jeho smysl pro detail je pověstný a obsáhlé zkušenosti a znalosti se snoubí s téměř dětsky upřímným nadšením, vyzkoušet něco nového neznámého. A přímo požehnáním je, že Brko je dobrý ilustrátor, který ve svých návodových kresbách umí pečlivě zachytit všechny detaily různých zálesáckých fines.
Psát tábornickou příručku v dnešní době je do jisté míry nevděčná práce. Podobných knížek za poslední století vyšlo mnoho, ale zdálo se nám, že by stálo za to oprášit staré dobré zálesácké věci, otestovat, co ještě má pro dnešního táborníka smysl a zároveň to doplnit o současné základní moderní zkušenosti z oblasti outdooru, bushcraftu, ...
Co bylo hlavním cílem, to Brko hezky napsal do úvodu příručky: "Tábornickou praxi jsme vytvořili pro všechny, kteří se vydávají na stezku pobytu v přírodě. Splnili jsme tak cíl, předat co nejvíce zkušeností a dovedností svým následovníkům. Nyní už je na čtenářích, aby neúnavně zkoušeli náměty, nápady a znalosti na svých cestách a na táborech. Přejeme dobrou náladu, šikovnou ruku a zvídavou mysl."
Těch dvě stě stran obsahuje přes 40 názorných celostránkových kreslených tabulí udělaných komiksovou formou. Jednotlivé komiksy jsou věnovány nejhlavnějším tábornickým tématům. Každá tabule je také doplněna třemi i více stranami ilustrovaných textů, které původní kreslené stránky rozšiřují.
Knihu vydalo nakladatelství EUROMEDIA v edici Pikola ve spolupráci se Skautským tiskovým a distribučním střediskem, náklad 3000 ks, formát o trochu větší A5, vazba typ Flexo je vhodná i do terénu.
Pokud by jste si ji chtěli obstarat, měla by být běžně distribuována do knihkupectví. Na Slovensku jsem ji našel v nabídce Martinus a v Čechách ji za velmi rozumný peníz lze objednat zde -
https://www.junshop.cz/tabornicka-praxe.
FOTO: Akéla a Zvonek