123Frenkie - vitaj na fóre
Ohľadom Beara - myslím, že svoj názor som tu už písal. K tvojmu postu mám však komentár - nemám nič proti, práve naopak - plne podporujem, pokiaľ ľudia šíria svoju "knowledge" a napomáhajú ostatným vedieť viac. No myslím, že zároveň platí, že človek neznalý pomerov v prírode, na základe Bearových videí nemá odkiaľ vedieť, čo z toho, čo Bear ukazuje, robí len na efekt a čo naopak, v prírode využitie má. Začnem napr. jeho slávnym jedením každého hovna, surového chrobáka a pandravy. Pre bežného človeka je to to najhoršie, čo môže v prírode a krízovej situácii spraviť. Človek vidí v telke, ako Bear žerie larvy a v krízovej situácii, keď bude na Muránskej Planine, do civilizácie ďaleko a bude potrebovať niečo na jedenie aby mal silu vôbec dôjsť - dá si nejakého červa, "však aj Bear ich je." A to môže byť jeho jednosmerný lístok do rakvy. Prečo? - netrénovaný človek sa z jedenia hmyzu najskôr povracia, nevraviac o tom, že riskuje celkom slušnú infekciu. A pritom by stačilo, keby Bear nerobil ramená aký je on geroj, ale si tých broukov opiekol na horúcom kameni, opražil ich...a hneď budú jedlešie. A človek, ktorý to po ňom zopakuje, sa z takého brouka aj naje a bude môcť ísť ďalej svojou cestou. Vidíš ten rozdiel? - Bear síce ukáže, že chrobáky sú jedlé. No nepovie ti, že pre svoje dobro by si si ich mal najprv opražiť na ohni.
Môžem pokračovať napr. jeho veľkou záľubou v riskantnom cestovaní - na sánkach zíde prudký svah, zlezie skalnú stenu pomocou liany, prelezie rozvodnenú rieku padnutým stromom... opäť, pre netrénovaného človeka armádou (mám na mysli spešl forces, nie bežná pechota na slovenský spôsob) je to lístok do záhrobia. Prečo? - pri takom prekonávaní prekážok sa človeku prudko dvihne adrenalín, čo v prípade, že dlho nejedol, je smädný...má zlý dopad na zdravie človeka. Dokonca je tu aj riziko kolapsu - človek by sa v krízovej situácii mal snažiť mať čo najnižší tep a nie robiť adrenalínové športy. Ďalší problém takého prekonávania terénu je zbytočné riskovanie. Myslíš, že bežný človek dokáže zliezť skalnú stenu s primitívnym lanom? Väčšina ľudí má problém zlaniť stenu v celotelovom úväzku na horolezeckom lane s istením cez osmu alebo kýbel. Takže znova - Bear síce ukazuje aký je on šikovný, no pre bežného človeka je to nepoužiteľné - ale to už človeku v tej show nepovie. Vieš, keby tam na férovku povedal, že "toto čo idem spraviť, je sprostosť, fakt to nerobte, môže to mať také a také následky" - zvýraznil čo sa môže stať a ako to môže zhoršiť zdravotný stav, tak pohoda. On len povie, že by to mohlo byť nebezpečné a to ma dosť vytáča - mám za sebou niečo z pedagogiky a dlhodobo som pracoval s deťmi, tak ti môžem s kľudným svedomím napísať, že človek sa najviac učí tým, čo sám spraví a potom tým, čo vidí a počuje. A tu je problém - ľudia na obrazovke síce počujú varovanie, že by to mohlo byť nebezpečné...ale vidia, že Bear to zvládne, že on tú skalu prekoná, on tú rieku prepláva... a tak si v krízovej situácii povedia, že keď to zvládol Bear, zvládnu to aj oni. A potom môžu chalani z horskej služby kopať ďalší hrob. Celkom zbytočne - stačilo by, keby dotyčný šiel pár kilometrovú obchádzku a nezliezal tú skalu...
fuu, ako som sa rozpísal, vďaka ak ste to dočítali až sem