Knižky Záškodník a Vlkodlak sú písané takým svojským štýlom. Oboje som čítal a mám ich vo svojej knižnej zbierke. No mám ku ním aj viaceré výhrady: akoby "démonizujú" nútený pobyt v prírode, resp. v tyle nepriateľa. Je tam kopa užitočných info a vychytávok, no tie knihy treba čítať so zapnutým "antispamovým" filtrom. Aby nedošlo k omylu - rád sa zaoberám tematikou "military survivalu" no Marekove knihy by som ako základnú príručku záškodníka naozaj nedoporučoval. Tie knižky sú zhruba na úrovni populárno-náučných seriálov na Discovery o zbraniach, armáde, špec. jednotkách - dozviete sa z nich povrchný prehľad, predstavia vám hlavného hrdinu (v knihe je to záškodník, ideálne so školou od specnazu) ako hustokrutodémona, povedia vám, čo hlavný protagonista dokáže, kde ho to naučili, akú výstroj nosí... no tie hlavné veci vám "z bezpečnostných dôvodov"

nepovedia - napríklad v Záškodníkovi je kopa odvolávok na to, že v domácnosti je kopa surovín na výrobu rozličných jedov - bezcenná informácia, toto vie každý človek, ktorý sa danou problematikou aspoň troška zaoberá, resp. sa na to dá prísť sedliackym rozumom. Alebo pri opise molotovho koktejlu - má sa použiť stužený benzín. Ako ztužovadlo sa vraj používa cukor a iné látky. Kto nemá chemické vzdelanie, resp. si o tom niečo nenaštuduje, tak má z tej informácie z knižky len pocit "hej, viem ako by sa teoreticky mala vyrobiť zápalná fľaša, som hustý mačo..." no je totálne na omyle - nevie ani mäkký prd. Dám mu kilo cukru, liter benzínu a bude kukať ako teľa na nové vráta

Proste zosumarizované: skvelé knižky na namotivovanie ľudí k danej problematike (v tom je skvelý aj Gryllovaný medveď), podávajú hrubý prehľad, obsahujú niekoľko dobrý vychytávok, no obe knižky by sa po praktickej stránke dali "zostručniť" na asi 30 stránok.

Chlíbkovu prácu si hlboko vážim a oceňujem, že tie knižky vydal - no mohol tam niektoré veci dotiahnuť viac do detailov (alebo nemohol kvôli zákonom?

).