MONTY WALSH – MUŽ SE SRDCEM KOVBOJE.… „Říkáte, že sháníte dobrýho kovboje? Vemte si támhle Montyho, co zrovna stojí u pultu. Nejlepší honák, na kterýho jsem narazil. Takovejch už dnes moc není. Minulý jaro, když jsem byl dost pozadu se značkováním, tak mě vytáh z bryndy. Samozřejmě, že ho nemůžete získat hned. Teď má v kapse ještě trochu dolarů. Počkejte pár dní a hned to bude jiná písnička. Taky je možný, že pak budete muset zaplatit šerifovi, aby ho pustil z díry, ale vyplatí se vám to. Bude mít pocit, že je vám zavázanej, a tak vám vrátí všechno, co jste za něj zaplatil, a ještě něco k tomu. Samozřejmě, že ho nedokážete udržet dýl než jednu sezónu. Má v sobě nějaký trhání, který ho honí z místa na místo. Ale vypomůže vám se vším, co vám slíbí, a až bude odcházet, tak budete sakra litovat, že ho ztrácíte. Ale odejde. Jak dostane to trhání, tak ho neudržíte. Takovýhle chlapy člověk nezmění. A možná je to dobře, že je nezmění. Patřej k těm starejm dobrejm časům, který už dneska mizej. Až umře poslední z nich, tak v týhle zemi bude něco chybět. Jo a ještě něco. Jestli máte ňáký koně, se kterýma máte potíže, tak se mu stačí vo tom jenom zmínit. Až na nich zapracuje, tak už vám problémy dělat nebudou.“ ... Ne nebojte se, že vás chci obtěžovat nějakou lacinou a bezduchou kovbojkou, tahle kniha opravdu stojí za to. Jenom se mi zdálo, že vás v poslední době až příliš často oblažuji literaturou věnovanou jen tundře, tajze nebo severským krajům. A tak jsem pro tentokrát zalovil v trochu jiném soudku. Vlastně ani nejde o cestopis. Je to spíš román, po kterém rád sáhnu, když si potřebuji spravit náladu.
Kniha se objevila v partě někdy kolem mých osmnáctin a očarovala nás všechny. Šla z ruky do ruky a z našeho pohledu se svět tehdy dost jasně dělil na ty, kdo jí už četli a kdo ještě ne. Měl jsem ji tehdy půjčenou jen na pár dní, ale tak mě chytla, že jsem si stejně jako většina ostatních umanul, že si jí obstarám. A to byl ten problém, prostě nebyla k sehnání. Nakonec jsem jí k velkému překvapení získal až tím, že jsem se oženil. Moje žena jí totiž měla, jak se později ukázalo, ve své knihovně. Samozřejmě jsem se hned kamarádům pochlubil. A představte si, že se mezi nimi našli i takoví závistivci

, kteří hned nestoudně tvrdili, že prý jsem se stejně ženil hlavně kvůli té knize

. No řekněte, to teda nebylo úplně fér

.
Ale abych pokračoval, jsem přesvědčen, že i vám se ta kniha bude moc líbit. Ptáte se, kde beru tu jistotu. To je jednoduché, když se mezi woodcraftery před mnoha lety objevil nový kmen, byla v jejich vedení nerozlučná dvojice sympatických mladých kluků – představili se přezdívkami - Chett a Monte. Zastříhal jsem ušima a hned jsem se raději pro jistotu zeptal, jestli si tak náhodou neříkají právě podle hlavních postav výše zmíněné knihy. Oba jen přikývli.
Jaký lepší důkaz ještě chcete mít – podle „blbejch“ knih si prostě lidi přezdívky nevybírají.
Nečekejte klasický western, střílet se tam bude jen opravdu málo. Spíš se připravte na velmi realistický pohled do obyčejného života kovbojů se všemi jejich radostmi a strastmi.
Poznáte poněkud drsné, ale přímočaré chování mužů z ranče „Diagonála Y“, ale stejně tak si vás podmaní opravdovost přátelství jejich dvou hlavních hrdinů. Budete se smát nad spoustou skoro neuvěřitelných historek a nakonec možná i vám v závěru vstoupí slzy do očí.
Román „ MUŽ SE SRDCEM KOVBOJE “ napsal uznávaný americký spisovatel Jack SCHAEFER. Literární kritici o něm tvrdí, že díky jeho vypravěčskému talentu, ale hlavně daru vybrat vhodné náměty, přivedl k četbě o Divokém západu i lidi, kteří s westernem původně nechtěli mít nic společného. U nás se autor asi nejvíc proslavil svojí prvotinou „Jezdec z neznáma“. Pokud to nevíte a považoval bych to za dosti závažný nedostatek, tak onen neznámý jezdec, který dokonce vystupuje v jedné české oblíbené písničce byl ... - ano správně - byl to SHANE.
Díky nakladatelství Toužimský a Moravec se u nás Schaeferovo dílo opět znovu objevilo. Kromě dvou výše zmíněných knížek vyšly i další soubory jeho povídek s názvem „ŠIRÉ PASTVINY“, „PRVNÍ KREV“, ROTA ZBABĚLCŮ, HRDINOVÉ BEZ SLÁVY, KAŇON atd. Dnes je kniha „MUŽ SE SRDCEM KOVBOJE“ celkem běžně v nabídce českých internetových i kamenných antikvariátů. A za docela rozumné ceny, které se pohybují v rozmezí 50,- až 100,- Kč.
Nemusí se z vás hned stát vyznavači kovbojek, ale pokud chcete být alespoň trochu „in“, pak doporučuji přečíst si příběh Montyho Walshe - tedy muže se srdcem kovboje.
No a tady je ukázka jedné z vydařených historek:… „Když už tak mluvíme vo nedělích, to mi připomíná dobu, kdy byl ve městě jeden kazatel, kterej vždycky pořádal náboženský cvičení. Jeden z nás, Hat Handerson, vobčas tyhle spády měl, a tak nás jednou nahustil, abychom tam taky zajeli. Tak jsme se tam vypravili, naladěný na měkko a slibovali si, že tam nebudeme tropit žádný vejtržnosti. Ten kazatel byl takovej dlouhej hubenej houžvička s vobličejem jak suchá švestka a vypadal, jako by ho na světě vůbec nic netěšilo. Vodlehčil mandlím a začal mluvit. Jestli to uměl? Páni, z toho ty slova lítaly, že je člověk sotva stačil pochytat. Byl posedlej peklem a věčným zatracením. V jednom kuse mu v hlavě strašily hříchy. Zdálo se, že ať člověk udělá co chce, při čem by si užil jen trochu legrace, tak to byl hned hřích. Pokládal za samozřejmý, že jsme všichni od hříchů tak černý, jako bysme se už nikdy nemohli vydrhnout do čista. Bylo to až drobet urážlivý, jaký měl von vo nás mínění. Ale hádám, že takovej kazatel si myslí, že na to má patent, aby mrskal jazykem, jak se mu zachce. Von pokládal za největší hřích, když někdo nechodí pravidelně do kostela a neklaní se až k zemi a div se nepřetrhne, aby udělal všechno, co mu kazatel přikáže. Člověk kterej to nedělá, vo tom prohlásil, a máchal při tom rukama na všechny strany, že se bude smažit ve věčným zatracení, dokud nezaduje trouba k poslednímu soudu. A pak i potom. Chrlil kolem sebe oheň a síru vo sto šest. Prostě dělal, jako by mohl rozdávat do toho horkýho kraje jízdenku každýmu, kdykoliv se mu zachce. Díval se na nás, ztracený dušičky tak upřeně, jako by měl na mysli hlavně nás. Když už se mu zdálo, že nás dostatečně zastrašil a zahnal do vohrady, kde nám může v klidu vypálit svou značku, tak vyrazil do finále a řekl: „Každej, kdo z vás se chce dostat do pekla a počítat se mezi zatracence, ať teď vstane!“
A na to se zdvihne Monte a povídá: „Jestli je pravda, to co jste nám tady blekotal, tak já teda radši jdu do toho pekla, ba přímo tam peláším.“ A Chet vedle něho taky vstane a řekne: „Eště nikdá jsi nešel nikam, Monte, kam bych s tebou nešel i já, a tak hádám, že ti budu dělat společnost.“ Na druhý straně sálu vstane Rozbuška Kent, vytáhne revolver, drží ho tak nějak nedbale v ruce, rozhlídne se a povídá: „Počítám, že nás je tady víc, který míříme stejným směrem, a jestli je někdo potentočkovanej, nevstane a nepřizná to, tak je klidně možný, že se tam dostane vo moc dřív, než by čekal.“
Ale to už jich většina stojí. Jenže nečekaj, až je někdo spočítá, všichni páděj k východu jak splašený stádo.“

Autorem obrazů, kterými jsem text doplnil, je jeden z nejklasičtějších amerických westernových malířů té doby -
Charles M. RUSSEL. Když si jeho jméno zadáte do Google, máte o pěkný večer postaráno.
Pokud by se vám nechtělo knihu číst, je tu možnost podívat se i na zfilmovanou verzi, ve které si roli Montyho Walshe zahrál Tom Selleck. Není to špatně natočený film, ale kniha je dějem daleko bohatší, konec konců posuďte sami -
http://www.csfd.cz/film/43554-muz-se-srdcem-kovboje/ . Existuje i ještě daleko starší filmová verze, kde hraje hlavní roli Lee Marwin -
http://www.csfd.cz/film/12514-monte-walsh/ .