LOVCI KOŽIŠIN - HELGE INGSTADHelge Ingstad je autor směle kráčející ve stopách dalších slavných Norů, jakými byli třeba Nansen, Amundsen, Hayerdahl.

- HELGE INGSTAD
Všechny knihy, které od tohoto autora vyšly v češtině, jsem přečetl s velkou chutí.
KOLUMBUS NEBYL PRVNÍ – v ní popisuje svoje úspěšné pátrání po pozůstatcích z osídlení Vikingů na východním pobřeží severní Ameriky. Vypravil se totiž na malé plachetnici z Norska přes Island do Grónska a pak dál na jih a porovnával postupně se objevující pobřeží Kanady s historickými záznamy starých vikingských ság, až dorazil do bájné země Vinland.
POSLEDNÍ APAČOVÉ – cestopis, ve kterém se Ingstad vypravil do pohoří Siera Madre nalézt poslední živé Apače, žijící ještě starým způsobem života.
MUŽI DIVOČINY – román z prostředí kanadských lovců kožešin
U nás je asi nejznámější kniha LOVCI KOŽIŠIN, kterou i já považuji za jeho nejlepší dílo. Je to vlastně popis událostí z autorova mládí, kdy se v kanadské tundře západně od Hudsonova zálivu celé čtyři roky živil jako lovec kožešin. Popisuje běžný život trappera během celého roku. Letní práce i cesty na kánoích, rybolov, zimní výpravy s psím spřežením, lov do pastí i s puškou a také dlouhá mrazivá lovecká výprava s místními indiány. Ingstad se pečlivě věnuje i stavbě srubu a životu v něm během zimní lovecké sezóny. Kniha je nabitá nejen pěknými popisy přírody, ale i hezkými příběhy o místních lidech a to jak o bílých lovcích, tak i o indiánech. Najdete zde postřehy, rady a návody, jak si poradit v nepředvídaných situacích. Prostě zálesácká kniha jak má být.
Vybral jsem z knihy pár ukázek:
… nadešly jiskrně jasné podzimní dny a bylo nádherné dělat rybáře. Každého jitra jsem pádloval proti proudu řeky, abych se podíval na svoje sítě. Když jsem se k poledni vracel, seděl jsem po kolena v rybách. Psi přibíhali na břeh a stáli s nastraženýma očima i ušima plni očekáváním. Čtverák se obyčejně brodil vodou a pak nakukoval přes okraj do kánoe, aby se osobně přesvědčil, jaké že jsou vyhlídky na oběd.
… tam na severu je něčím samozřejmým, že stan nebo srub jsou otevřeny každému, kdo jde kolem, a že také bude pohoštěn.
Pohostinnost je zákonem země, a kdo ji poruší, potrestá nejvíc sám sebe. Dříve či později octne se tu člověk v situaci, kdy potřebuje pomocnou ruku. Tak se nám nejednou už stalo, že indiáni zachránili bělocha před jistou smrtí. Mnohdy se ujali vyhladovělých a vyčerpaných trapperů, kteří zabloudili. Jindy zas našli lovce kožešin ležícího ve své chatě vysíleného kurdějemi. Indiáni mu dali napít čerstvé sobí krve nebo čaje z borového jehličí a někdy nemocného odvezli až do nejbližší obchodní stanice. Na druhou stranu nutno říci, že srub nebo stan bělochův už přišel vhod leckterému hladovému a zkřehlému indiánovi.

- INGSTADŮV SRUB
… svůj srub jsem již nikdy nespatřil, neboť od nynějška mě vodil osud daleko široko celou zemí. Stále se mi však zdá, že ho vidím prosvítat mezi stromy, když jsem se unaven a promrzlý vrátil se psy, kteří táhli saně v ostrém klusu. Živé jsou v mé mysli i teplé večery, když jsme se s Dalem usadili každý na svůj špalek u kamínek a mezi bafáním dýmek popíjeli čaj.
Srub je tam jistě ještě dnes a všechno je kolem Losího jezera určitě tak, jak to bylo. Březový sráz, kde byl zastřelen los, brusinková stráň, řeka vinoucí se rákosím a krysí trávou, naše obě kanoe, ležící kýlem vzhůru na břehu a všechno ostatní.
Nechali jsme dveře přivřené a tak se mohlo stát, že se do srubu dostala liška nebo vlk a očichává tady staré hadry. A kdo ví, nejede-li kolem na saních nějaký indián a nespatří-li mezi stromy střechu srubu. Je promrzlý a unavený, a tak se jistě podívá dovnitř. Jestliže si pak rozdělá v kamnech oheň, natáhne se na lůžku a ocení, jak je mezi čtyřmi stěnami příjemně. Možná pak pošle v duchu přátelskou myšlenku za „teotenny – bílými muži“, kteří srub u Losího jezera postavili.

- INTERIÉR SRUBU

- LŮŽKO VE SRUBU
… přichází jaro jeden za druhým se lovci vracejí k obchodní stanici ze svých mnohdy hodně vzdálených lovišť. Uprostřed noci proniká do mého stanu bohapustý hluk. Přichází z částečně roztátého Velkého Otročího jezera. Běžím dolů k jezeru a tam plavou přes otevřenou vodu dvě psí spřežení až stříká pěna. Dva muži se pohotově zavěsili na saně. Konečně se vyhrabou na břeh, stejně jako psi i oni střásají ze sebe vodu. Jsou to Price a Clark, klidně se ke mně obrací a praví : „How are you?“ Jakoby to byla ta nejsamozřejmější věc na světě - proplavat o půlnoci mezi ledovými krami k zdejší obchodní stanici.

- PSÍ SPŘEŽENÍ
… už po tři dny pokračujeme ve své cestě dál na východ, aniž jsme cokoliv pořádného snědli. Několikrát jsme to zkusili s černým horským lišejníkem, který jsme uvařili ve vodě. Nechutnalo to špatně, ale nasytilo to pramálo. Jinak se pil ráno, v poledne a večer čaj. Indiáni ho vždy navařili spoustu a pili jsme ho co nejvíce horký. Žádný z nás, jak jsme tak šlapali na sněžnicích, už nebyl nějak zvlášť silný. Poznenáhlu ustupoval náš hlad mdlé únavě.
Náhle někdo z indiánů zavolal „E-then! E-then! – Sobi!“ a řada sani se zastavila. Ano opravdu. Před námi na pláni putovalo stádečko sobů. Psi začali štěkat a tak je raději všichni bleskurychle uvázali. Sobi však psy zaslechli a rychle mizeli za nejbližším hřebenem tundry.
Pudy indiánů se vznítily. Jeden z nejzkušenějších indiánů - Moose, si rychle připnul sněžnice a vyrazil po sněhovém koberci do míst, kde zmizel poslední sobí býk.
Pane bože! Jak ten chlap uměl běžet.
Byl unavený, udřený stejně jako ostatní, ale náhle po tom nebylo ani stopy. Byl to teď indián z tundry ve své nejryzejší podobě, se schopností vsadit vše na jednu kartu. Byl to boj život, který jim byl už po tisíciletí smyslem života. Rychle mizel za obzorem. Po nějaké době konečně třeskl výstřel.
Když jsme dojeli na místo, sobí býk ještě kopal nohou v posledním smrtelném zápase. Brzy jsem se všichni shromáždili kolem kořisti. Zřídkakdy bylo zvíře staženo a rozčtvrceno s větší pečlivostí. Morek a tuk jsme snědli na místě a svlažili hrdlo několika šálky teplé krve. Zbytek byl nalit do sobího žaludku. Když i psi dostali své sousto, hodili jsme maso na saně a po sobovi zbyla jen krvavá skvrna ve sněhu. Po nějaké době jsme konečně našli vhodné místo pro tábořiště, byla to malá úžlabina, ve které se schovával malý lesík s dostatkem topiva.
Toho večera jsme seděli pohromadě v jednom stanu, poslouchali klokot v mastném hrnci, který byl usazen na malých kamínkách. Všichni se jen šťastně usmívali. Konečně byla jedna várka uvařena a pak další a další.
Celý sob byl ten večer sněden do posledního kousku. My se konečně pohodlně rozvalili na sobích kožešinách a blahobytně krkali.Se zařazením knihy LOVCI KOŽIŠIN do své knihovny rozhodně neuděláte chybu.
Mors Kochanski jako autor naší základní příručky Bushcraft psal svoje postřehy a rady právě pro tyto přírodní poměry, tedy pro rozhraní boreálních lesů – tajgy a holé tundry. Chcete-li pořádně nasát tuto atmosféru, neváhejte!
V Čechách vyšla kniha minimálně třikrát a v antikvariátech se dá sehnat celkem běžně - cena tak kolem 60,- až 80,- Kč.
Jen pozor - s úplně stejným názvem vyšla i kniha, kterou napsal český spisovatel František Flos. V tom případě se jedná o dětský román z podobného prostředí.

- VŠECHNA TŘI VYDÁNÍ LOVCŮ KOŽIŠIN POHROMADĚ
Když jsem na internetu pátral, zda existuje i slovenský překlad, tak jsem neuspěl. Pokud o slovenském vydání víte, dejte ostatním vědět.
Ještě něco osobního, já jsem tuhle knížku dostal od táty jako kluk k vánocům a vidím to jako včera, nemohl jsem se od ní během svátků odtrhnout. Jsem přesvědčen, že to byla jedna z těch knih, které mne jako čtrnáctiletého zásadně ovlivnila na celý život. Tady někde se začaly rodit sny - spatřit na vlastní oči stáda sobů, touha putovat a tábořit v krajinách nedotčených civilizací, chodit na sněžnicích, poznávat divokou přírodu a postavit si opravdový srub, zajímat se o životy přírodních národů a vyzkoušet všechny ty různé zálesácké fígle.
Naplňování těch snů trvalo dlouhá léta, rozhodně se nezdařilo úplně všechno, ale pořád se snažím
.

- PUTOVÁNÍ KRAJEM SOBŮ - LAPONSKO

- TENTOKRÁT STÁDEČKO SOBŮ NA VLASTNÍ OČI
SNŮM JE TŘEBA VĚŘIT, KDYŽ VĚŘÍME SNŮM, PŘIJDOU MYŠLENKY, SLOVA A POTOM ČINY. ZKUSME TO VŠICHNI.
Oldřich ŠTOS, Kota 1000Foto: ilustrace a fotografie z knihy a Zdeňka