Mors Kochanski je žijúca bushcraftová legenda, od ktorej sa učil ešte aj samotný Ray Mears. Na nete je o ňom pomerne málo informácií, no podarilo sa mi nájsť niekoľko videí, považujem ich za celkom vzácne a dávam ich teda sem do Informácií pre tých, ktorí o nich nevedeli. Enjoy!
Taktiež stojí za zmienku jeho vynikajúca kniha BUSHCRAFT (staré vydanie malo názov Northern Bushcraft). Táto publikácia je perfektná na zdokonalenie vašich doterajších znalostí, Mors sa v nej podrobne zaoberá všetkými dôležitými elementami v bushcrafte. Zatiaľ nieje preložená do slovenčiny (a nemyslím si, že tak skoro bude) takže hlavne pre tých so znalosťou angličtiny.
Menej známa je jeho edícia vreckových knižiek tzv. booklets, ktoré sú síce len málo rozsiahle (33strán), no špecializujú sa na konkrétnu oblasť. Autor v nich opisuje veci ktoré už do knihy Bushcraft nevtesnal.
Ja si myslím, že všetko čo si kúpite od tohto autora stojí za tie peniaze. Mors je neskutočne zručný a skúsený človek, celý život strávil štúdiom techník prežitia v boreálnom lese s minimom moderného vybavenia. Jeho vedomosti sú založené na dlhoročných skúsenostiach a živote priamo v tomto prostredí. Mors má teraz 70 rokov, ešte stále učí, no obávam sa, že už nebude veľa príležitostí študovať pod ním. Veľmi závidím ľuďom, ktorí mali možnosť byť na niektorom z jeho kurzov, takého majstra ako je on už možno tento svet mať nebude. Mors Kochanski je častokrát prehliadaný a nedocenený, pretože ľudia lepšie poznajú známejších inštruktorov survivalu, ktorí využili silu médií dnešnej doby. Pritom práve oni čerpali množstvo vedomostí od Morsa, ale to už v podstate nikoho nezaujíma. Akurát je dosť smutné, že málokedy je vyslovený kredit na jeho adresu.
“In the school of the woods, there is no graduation day.” - HORACE KEPHART, Camping and Woodcraft, 1917
Tu môžete sledovať majstra v jeho plnej paráde. Konštrukcia polovičného Lean-To prístrešku v prostredí bez smreka. Pri výrobe prírodnej postele použije namiesto smrekovej čečiny raždie, predvedie užitočný zvierací uzol "Canadian Jam". Ďalej nejdem prezrádzať, jednoducho si to vychutnajte.
Taktiež pridávam jeho excelentné poznámky:
“In the school of the woods, there is no graduation day.” - HORACE KEPHART, Camping and Woodcraft, 1917
Ak máš na mysli tie časti postavy, ktoré sú vyšrafované a označené HHLA, tak to značí High Heat Loss Areas - čite v preklade miesta kde dochádza k najvyššiemu úniku telesného tepla.
... okrem toho že by sme sa tam mali poriadne poumývať no
fatal_error - Veľká vďaka, tá knižka nemá chybu, sám som sa ju dosť nahľadal a nenašiel som. Ak sa Ti podarí nájsť ešte tie monotématické brožúry bude to fajn.
Niet zaco bapa, skusim najst novsie vydanie tejto knihy, hoci najst tuto bol uz dost problem , brozury ak najdem tak tiez dam tuto, hoci nie su az take drahe, skor ma lakaju tie DVDečka, to bude asi nemozne najst, ale pokusim sa.
Prečo som si túto tému nevšimol skôr? Tú knihu Bushcraft vlastním a je fakt skvelá. Vrelo odporúčam. Momentálne mi na tie pamflety nevystačujú peniaze, no keď ich bude nazvyš, raz mi aj tie budú vravieť "kamarát." Nejaké videá som s Morsom videl a je to fakt Pán zálesák. A vážme si, že je ešte medzi nami - tuším včera umrela legenda trampov, hudby a spisovateľ Kapitán Kid
Mami, až vyrastiem, budem bushcrafter. Synček, oboje sa nedá.
V prvom videu Mors vyrezáva predmety z hrubej topoľovej kôry. Vyrezávanie lyžice z tohto mäkkého materiálu je podľa môjho názoru skôr núdzovka, výrobok pochopiteľne nebude mať takú pevnosť a životnosť ako keď je vyrezaný z regulérneho dreva. Výhodu tu vidím v tom, že jamka lyžice sa dá pomerne ľahko vyhĺbiť len špičkou noža. Tento druh materiálu môže prípadne poslúžiť napríklad na cvičné účely.
EDIT - pridané video: Pochodeň zo smrekového raždia
Nôž Morsa Kochanskeho, ktorý je vidieť v niektorých videách je od výrobcu: http://www.skookumbushtool.com/ Na obrázkoch je uvedený finálny výrobok a testovací predchodcovia. Rozmery: dĺžka noža 21.5 cm, výška čepele 2.6 cm, dĺžka čepele 10.5 cm, hrúbka čepele 0,3 cm, rúčka: dĺžka 10.5 cm, výška 2,85 cm, hrúbka 2.2 cm, hmotnosť noža 185 g, puzdra 80 g
Mors Kochanski nedávno vydal novú knihu - Basic Safe Travel and Boreal Survival Handbook. Ešte som ju nestihol preštudovať, no prvé dojmy sú však celkom dobré, je v nej množstvo užitočných a praktických informácií. Čo na mňa tak trochu negatívne zapôsobilo je to, že sa tu nachádza dosť "zrecyklovaných" nákresov a obrázkov z jeho knihy Bushcraft. Sú tu pochopiteľne aj nové, doposiaľ nepublikované veci a v podstate rozšírenie jeho malých vreckových knižočiek (bookletov). Celkové zhodnotenie vyslovím až po preštudovaní, zatiaľ dávam len takéto informačné echo.
OBSAH:
I. WILDERNESS LIVING SKILLS A) Site Development Shelter Latrines Garbage Disposal Food Storage: Bearproofing Outdoor Classrooms B) Equipment Clothing and Survival The Sleeping Bag The Functional Bush Knife and Its Use The Most Important Try Stick Notches The Multipurpose Bush Axe The Saw C) Wilderness Fire Lighting Skills in the Spruce Moose Forest Approaches to the Use of Fire The Question of Impact Some Different Types of Fire Users Abuses of Fire Where Campfires are Out of Place Justifying the Use of a Campfire Points of Basic Fire Ecology D) Basic Map and Compass Use The Map The Compass E) The Basic Survival Lean-To and Bed Open Fronted Lean-To Principals Open Fronted Lean-To Made of Flexible Materials Bough Beds F) Outdoor Cooking Introduction The Australian Cooking Crane Steam Pit G) Wild Edible Plants Plants Looking at Edible Mushrooms
II. WILDERNESS SURVIVAL A) Defining Survival Basic Existence Skills Wilderness Survival In Survival You Have No Guarantees Living Off the Land The Advantages of Fasting (on water only) Problems with Fasting B) Introduction to Wilderness Survival Preparedness Panic Survival in a Nutshell Fire Shelter Dehydration Hypothermia Signals Conservation of Mental and Physical Energy Lost? Finding Your Way C) Water and Human Survival Body Water Needs How Much Water? Thirst Local Thirst Boiled Water Recommended Undetected Water Losses Water Loss Through Lungs in the Cold The Mechanism of Water Absorption Dehydration D) Handling Stress Responding to Stress Your Only Three Options Limiting Factor E) Survival Kits Survival Kits: The Basics The Personal Kit The Basic (Two Kilogram) Universal Kit The Personal First Aid Kit F) Caching of Supplies and Equipment G) Signaling with a Mirror H) Signal Fires The Choice of Site The Simple Signal Fire The Standard Signal Fire The Large Signal Fire I) Vehicle Survival Vehicle Operation Kit Vehicle Survival Kit J) Aircraft Survival K) Helicopter Safety
III. WILDERNESS FIRST AID A) Cold Injuries Introduction Hypothermia Cold Hazards: Frostnip and Frostbite Dehydration B) Diarrhea C) The Heat Illness Introduction Water Loss Burns, Scalds, and Fluid Loss D) Knife Cuts: How to Avoid Them
IV. WILDERNESS TRAVEL SKILLS A) Leading Your Group Travel Hints B) River Crossing Crossing of Foot Rope Crossing C) Effects of Traveling at Higher Elevations Conditions Resulting in High Altitude Pulmonary Edema Conditions Above Tree Line
V. WILDERNESS ENVIRONMENT A) Annoying Insects B) Bears are Dangerous C) Lightning D) Breaking Through the Ice E) Quicksand or Mud
VI. ROPEWORK
AUTHOR
SKW píše:Mors Kochanski nedávno vydal novú knihu - Basic Safe Travel and Boreal Survival Handbook.
Komentarz z angielskiej księgarni internetowej:
"Mors Kochanski is a bit of a bushcraft icon, his book bushcraft is a bible for many and it's even believed he was one of guys who taught Ray MEARS' so I bought this "new" book with great expectations - sadly I was disappointed on many levels.
Firstly the spelling mistakes are many and make reading it at times a little hard. Secondly the information is repeated in some sections several times - this "robs" the reader of papers as you don't need to read how to dress, cut and pasted it seems, several times in different chapters.
Lastly - if you have read Bushcraft, and any of the little Booklets Mor's produces I wouldn't waste money on this book as its not really anything new.
All that aside if your new to bushcraft or Mor's then this is a good book to read - it certainly wouldn't be a waste of money in that respect.
Overall - disappointed as there hasn't been a good bushcraft book out in ages and it seems there still isn't anything new. "
Rafał Łoziński
--- Świniopas, łazęga, powsinoga, wałkoń i szaławiła.