Zmenil som názov tejto témy, z "toto si určite nenechajte ujsť" na "Prírodopisné filmy, dokumenty" s tým cieľom, aby sa využívala pre tipy na dobré prírodopisné filmy, keďže už je tu plno takých príspevkov. Takto bude mať téma využitie aj naďalej. Autor témy súhlasil so zmenou
Môj tip na dobrý dokumentárny film o prírode - Yellowstonský národný park. Je to trojhodinový filmy od machrov z BBC, nádherne spracované. Rozdelené na tri časti - Leto, jeseň a zima. Pre milovníkov prírody je toto "must have"
Yellowstone je tiez dobry film kupil som ho niekde v tescu, co maju vypredaje filmov v papierovych obaloch Nemate niekto film "Strazca divociny", velmi by som ho chcel vidiet (cital som poslednu pevnost a je to fakt super knizka), ale ja si ho asi kupim
Slovensko s členitým prírodným charakterom je krajinou rozmanitých biotopov. Odráža sa to aj v pestrej druhovej skladbe živočíchov. Svojráznu, od ostatných vtákov odlišnú skupinu tvoria sovy. A to najmä zvláštnym spôsobom života, vzhľadom i hlasovým prejavom. Sovy žijú prevažne v noci, preto je ich život zahalený tajomstvom, opradený mnohými poverami. Aby zaregistrovali v tme nejaký objekt, stačí im zlomok jediného luxu.. Ešte lepšie je vybavený ich sluch a ak k tomu prirátame takmer nehlučný let, pochopíme ich schopnosť žiť a loviť v nočných hodinách. Sovy sú symbolom múdrosti, túžby po vzdelaní. Ich mozog patrí k najdokonalejším medzi vtákmi. Majú mimoriadne vyvinutý zrak a sluch. V Európe hniezdi 13 druhov sov, z toho 10 druhov žije na našom území. Najmenšia sova - kuvičok vrabčí má hmotnosť iba 6 dekagramov, najväčší - výr skalný až 3 kilogramy.
Alpínske lúky sú jediným pôvodným lúčnym ekosystémom. Vyskytujú sa len vo Vysokých a Nízkych Tatrách, v nadmorských výškach nad 1800m. Film predstaví tento ekosystém počas celého vegetačného obdobia, od skorej jari do neskorej jesene a priblíži život jeho obyvateľov - kamzíka vrchovského, svišťa vrchárského, zo spevavcov vrchárku červenkastú a murárika červenokrídleho. Lovný revír tu majú všetky veľké šelmy - medveď, vlk a rys.Nosnými biotopmi filmu budú alpínske lúky v Belanských Tatrách, Červených vrchoch, Kvetnica vo Velickej doline a tiež hôľne pásmo v Slovenskom rudohorí, vo Veľkej Fatre, okolie Veľkého Rosutca, Veľký Choč a Sivý vrch.