Chcel by som trochu priblížiť tohto zaujímavého pána. Väčšinou sa venuje pozornosť gryllovanému medveďovi a takí ako LM ostávajú niekedy ukrátení o pozornosť. Lars Monsen je nórsky dobrodruh, preslávený svojimi expedíciamim, hlavne na Aljaške a naprieč Kanadou. Táto cesta mu trvala 2 roky a 7 mesiacov. Je sám, len so psami (záprah) a svoje potulky kameruje. Je to majster v táborení, cestovaní divočinou a celkovo je vidieť, že má veľké znalosti bushcraftu.
Dávnejšie som od neho videl "Nordkalotten 365", expedícia v Škandinávii, no teraz som natrafil na spomínanú kanadskú výpravu, pridávam prvú epizódu z youtube v troch častiach, je to v nórštine a anglickými titulkami. Možno to niekoho zaujme.
Len tak pre nabudenie, asi od polovice druhej časti začne naozaj peká scenéria, táborí, loví parádne ryby... v tretej časti má nepríjemné problémy s medveďom... treba vidieť
“In the school of the woods, there is no graduation day.” - HORACE KEPHART, Camping and Woodcraft, 1917
Tu sa to dá stiahnuť celé a s českým dabingom. Celkovo to má cca 52 minút. Vyzerá to dobre - veľa reálií o ktorých sa dá dočítať v knižkách dávnejších cestovateľov a objaviteľov. http://www.ulozto.cz/6474198/napric-kan ... kie-cz-avi
Lars Monsen je dost znamy cestovatel v Skandinavii..okrem vyssie spominanych filmov by som chcel dat do pozornosti aj dalsiu seriu jeho filmov po Skandinavii,ktore bezali na norskej televizii NRK1 okolo roku 2005.