Občas mám tiež také bolesti kolien. Predtým to bolo veľmi často, teraz len keď ich veľmi, veľmi presílim. Mám aj sedavé zamestnanie. Niekedy síce behám po prevádzke a aj dosť aj po schodoch no počas voľna sa nedokážem donútiť ani na beh a ani na bicykel. Keď som sedel, alebo ležal, tak som mal skoro stále prekrížené nohy, alebo som si ich dával pri sedení pod seba, alebo turecký sed ...
Je jedno ako, ale nikdy neprekrižuj nohy jednu cez druhú pri sedení a ani keď ležíš. Je to neprirodzené pre kĺby. Taktiež sa snažím pri ležaní na boku mať niečo medzi kolenami (stačí si trochu prikrývky dať medzi kolená, alebo maličký vankúšik)
Začal som na potulkách používať paličky. Tie mi neskutočne pomáhajú hore, ale hlavne keď idem dole kopcom.
Chcel som si naordinovať (podľa diskusie na hikingu) lieky na výživu kĺbov, ale keďže som začal dodržiavať toto s nekrížením nôh, tak lieky neberiem. Bolesti celkom ustúpili asi po troch mesiacoch. Kolega mal také isté bolesti a taktiež to začal dodržiavať, no on si kúpil aj nejakú kĺbovú výživu v obchode pre kulturistov. Jeho bolesti opustili asi o mesiac skôr ako mňa.
Kúpil som si bandáž, v ktorej sa nedá noha v kolennom kĺbe vychýliť do žiadnej strany a keď som mal najväčšie bolesti, tak som si ju počas dňa dával. Fajn vec na privyknutie nekrížiť nohy ...
Odporúčam prečítať si diskusiu na hikingu
http://hiking.sk/hk/fo/48159/bolest_kolien.html - nechcem robiť reklamu.
Píšu tam ľudia, čo nabehajú počas roka veľa km, nie po lesoch ako my, ale po horách a skalách.

Nechoď tam, kam vedie cesta ...
... namiesto toho choď tam, kde žiadna nieje a zanechaj stopu.