tiež vložím malý kamienok do mozaiky...
veľmi dobre rozobral problematiku Radeton, ja len priložím nejaké moje skúsenosti.
Čo sa týka zákonov, treba rozlišovať trestný zákon a priestupkový zákon. Nie som síce zvlášť zbehlý v obidvoch (nesypem paragrafy z rukáva), ale nejaké skúsenosti už mám...
Čiže prípadné fyzické napadnutie môže končiť po právnej stránke práve dvoma spôsobmi: buď ako trestný čin, alebo ako priestupok. Vždy ale musí začať oznámením udalosti (ako sa hovorí, kde nie je žalobca, nie je ani sudca). Je úplne jedno, kde udalosť nahlásite. Buď na Mestskej polícii alebo Štátnej polícii. Samozrejme môžte udalosť nahlásiť priamo na mieste činu, alebo až neskôr, všetko záleží na okolnostiach (ak sa zbehla veľmi rýchlo, páchateľ utiekol, vy ste museli byť ošetrený...nie je čas na to, aby ste šli na políciu a bola spísaná zápisnica). Čo je dôležité - musí byť spísaná s vami zápisnica na polícii. Len tak platí, že už je tu ŽALOBCA. Čo sa bude diať potom, závisí už na povahe udalosti, takže podľa toho ju napríklad Mestská polícia posunie Štátnej polícii, ak je podozrenie z trestného činu, alebo Štátna polícia ju posunie prokurátorovi (ak sa preukáže trestný čin), alebo ju Štátna polícia posunie Obvodnému úradu na priestupkové konanie atď... Priestupok môže príslušný úrad riešiť bez účasti poškodeného, bez zvolania priestupkového konania a rozhodne veľmi skoro a to udelením pokuty (tzv. rozkazným konaním) atď. takže poškodený ani nie je upovedomený o tom, že prípadný priestupok na ňom spáchaný bol popráve potrestaný...Možností je samozrejme ešte oveľa viac a nebudem ich tu rozpisovať...
Čo tým chcem ale celým naznačiť? Že znalosť zákona je síce potrebná, ale strom života tak zelený, že až...Z vlastnej skúsenosti veim (po niekoľkých priestupkových konaniach), že aj keď som mal zákon naštudovaný, prax ma mnohokrát prekvapila. Tým chcem povedať, že v prípade reálneho fyzického ohrozenia, aj keď viem, čo hovorí zákon a poznám väčšinové doporučenia ako od právnikov, tak aj od policajtov, mám na riešenie niektorých situácií asi takýto pohľad:
Záleží od povahy stretnutia - či ma napadol človek, ktorého nepoznám, alebo človek, ktorého poznám a mám s ním dlhodobý konflikt. Ide totiž o to, že k mnohým stretom sa nejako "schyľuje", či je to už v krčme, na diskotéke, alebo je to dlhodobý konflikt so susedom. Vtedy vieme dostatočne dopredu, že dotyčný chce zaútočiť. Tým sme v určitej výhode, jednak zvoliť adekvátnu obranu, jednak akosi myslieť na "zadné vrátka", teda na paragrafy. Že to ale nie je jednoduché, ukážem neskôr...
Rozhodne si nenamýšľam, že sa dá ubrániť spôsobom, ktorý by v plnej miere vyhovel našim zákonom. Pri fyzickom napadnutí človek koná v strese, a pokiaľ nie je naozaj veľmi dobre vycvičený, tak jeho obrana môže byť veľmi ľahko neprimeraná. Chem povedať, že napadnutý človek by musel byť ozaj Majster majstrov, aby vyhovel zákonom, a vykonal obranu tak, aby jednak ochránil seba a svoj majetok, ale aby útočníkovi neprimerane neublížil. Viem to z tréningov bojových umení, kde sa veľmi ľahko stane, že jeden druhému ublíži, ani nevie ako (nevie to ani útočník, ani obranca, ako sa to vôbec stalo). Reakcie sú príliš rýchle a podvedomé, a vedomá kontrola ide časovo pozadu. Opäť pripomínam vplyv stresu...Ďalej je tu fakt, že každý z nás reaguje inak, niekto viac agresívne, niekto bojazlivo, a aj práve človek vycvičený v nejakom bojovom umení, pokiaľ ho necvičí iba akademicky, tak vie zasadiť tvrdý úder, a nemá najmenší dôvod v kritickej situácii od nacvičených reakcií upustiť (ani to nie je možné, pretože koná automaticky). Z tohto pohľadu sa prikláňam k názoru, že v danej situácii je treba konať, čo najrýchlejšie, podľa svojich najlepších schopností, a ostatné ponechať na prípadné vyšetrovanie, súd a šikovných právnikov. Jediným kľúčovým postojom v sebaobrane má byť podľa mňa požiadavka, že obrana (protiútok) nemá pokračovať, ak už útočník nepokračuje v útoku. To je myslím celkom zrozumiteľné a odpadajú úvahy typu, že ak niekto na mňa útočí iba palicou, tak ja nemôžem sa brániť strelnou zbraňou...ak niekto na mňa útočí rukami, nemôžem ho kopnúť a podobne. to sú holé nezmysly a toto zákon nerieši...Ide len o to, aby som nespôsobil útočníkovi zranenie neprimerané jeho útoku. Samozrejme celé toto je veľmi ošemetná otázka a v praxi, ako som už napísal, dôjde aj k neželaným dôsledkom, pretože nepoznáme úmysly, do akej miery nám chce útočník ublížiť, takže vlastne nemôžeme v plnej miere prispôsobiť obranu jeho útoku a týak vyhovieť zákonom. Otázka je, či mi za krčovitú snahu dodržať zákon (podľa niečích predstáv) stojí vlastné zmrzačenie, strata osobnej integrity (výsledkom bitky býva častejšie psychická trauma ako vážne fyzické zranenie) alebo strata majetku...
Čo sa týka vhodnosti nosenia nejakej zbrane a jej použitia, prikláňam sa možno tak ku krátkej (filipínskej) palici. Je množstvo zbraní, ktoré sa cvičia aj v oddieloch tradičných bojových umení, ako je karate, ale podľa mňa sú prakticky ťažšie využiteľné a po právnej stránke je tu opäť zádrhel, pretože sú jasne považované za zbrane a môžu sa prenášať len na tréning v taške či ruksaku, ale nesmú sa otovrene nosiť (tonfa, nunčaku, sai, rôzne nože, mačety...) Okrem toho, kto už vie aspoň ako tak narábať s nožom, poslúži mu k obrane aj šrobovák, nožnice a podobne...takže nemusí ten nôž nutne so sebou nosiť.
Poradie, akú zbraň by som NEPOUŽIL:
1.strelná zbraň
2.mačeta, luk, kuša, oštep
3.nôž (a iné kratšie chladné zbrane)
Strelná zbraň je jednoznačne po právnej stránke najošemetnejšia záležitosť. Čo sa týka praktického použitia, musel by som byť asi člen gangu, aby som ju nosil a používal. Drvivá väčšina napadnutí, pokiaľ ide o krčmové bitky, je holýmu rukami (päsťami), pretože ide o demoštráciu ega, nie o lúpežný prepad, kde vás chce útočník ozaj zlikvidovať tak, aby dosiahol svoje (lup). Použiť strelnú zbraň tam, kde je viac ľudí, je nebezpečné. Obranca ju musí tasiť v dostatočnej vzdialenosti, nie v kontaktnej (vtedy môže byť už neskoro), ale fyzické napadnutia bývajú práve z kontaktnej vzdialenosti. Takže použiť strelnú zbraň je v takýchto situáciách takmer nemožné, prinajmenšom nevhodné.
Použitie noža chce veľké gule, dostatok skúseností, ale po právnej stránke je to opäť ošemetná záležitosť a môže mať veľmi tragické následky. Podotýkam, že aj keď sa to nezdá, aj taká pliaca je dosť nebezpečná zbraň, zvlášť ak sa s ňou vie narábať, ale nehrozí také veľké nebezpečenstvo ublíženia na zdraví, ako v prípade noža.
Takže týchto dvoch zbraní by som sa v sebaobrane vzdal, môžu snáď človeku dodať určitý pocit bezpečia, ale iba v situácii, keď sa práveže nič nedeje, ale pri napadnutí sa to môže otočiť a výsledky môžu byťč tragické...
Prečo by som si vybral filipínsku palica? Zväčšuje od útočníka dištanc, je veľmi rýchla (nie sama o sebe, ale jej ovládanie
, dá sa proti nej ťažko brániť a nemá také deštruktívne dopady, ako strelná zbraň alebo nôž...Dá sa ľahko nahradiť aj inou vecou, ako je noha zo stoličky alebo proste kus vhodnej palice (70-80 cm). Ovláda sa len jednou rukou (dlhá palica cca 180 cm oboma rukami - čo je už určitá nevýhoda, a s dlhou palicou chodiť možno tak po lese, ale nie po meste. Ono aj s nunčakmi, tonfami alebo filipínskou palicou za opaskom musíme vyzerať komicky, ale ako hovorím, v prípade núdze sa dá filipínska palica ľahko nahradiť).
Video, aj keď videl som už lepšie, ale linky sú už nefunkčné.
Tieto sú funkčné:
Knife Defence Vol 2 with Bob Breen
516 MB
http://www.filefactory.com/file/a0d76e8 ... .part1.rar http://www.filefactory.com/file/a0d76fa ... .part2.rar http://www.filefactory.com/file/a0d76hb ... .part3.rar http://www.filefactory.com/file/a0d76e5 ... .part4.rarhttp://www.filefactory.com/file/a0d76fb ... .part5.rar http://www.filefactory.com/file/a0d76e3 ... .part6.rar