Pridam svoje postrehy k tomu co popisoval Juraj a ini clenovia. Zhrnul by som to takto:
1. Vsetky fora su dnes valcovane osobnymi blogmi (ma ho tu vela clenov) a hlavne socialnymi sietami ako Facebook, Twitter, Pinterest, Instagram, Snapchat, YOUTUBE. Na Youtube najdes v podstate vsetko. Aj ja osobne preferujem video nez citanie manualu napr. k fotaku. Precitat manual by mi trvalo cely den, video ma 2-3 hodiny a mam to zmaknute o podstatne kratsi cas a dozviem sa vsetko dolezite. Pripadne, jak naporcovat jelena nemusim skusat, pretoze typek to vo videu urobi dost dobre nato, aby to clovek vedel urobit aspon zhruba. Odpada tiez potreba urobit take iste video ci o tom napisat clanok. Rychlost vyvoja tychto webov s inymi forami ci webmi je neporovnatelny. Ludia travia ovela viac casu na socialnych sietach, nez na forach. Socialne siete su prepojene kdezto fora nie. Tiez sa neda porovnavat rozpocet tohto fora a rozpocet spolocnosti ktorych majetok je v miliardach. Vsetky fora postupne upadaju koli tomu, ze ludia hladaju rychlejsi a prehladnejsi prisun informacii, bez ohladu na jeho odbornost. I ked mam socialne siete rad, travim na nich minimalne casu, pretoze je to obrovsky zrac casu.....a hlavne nezabudajte -
Internet sa povazuje za nedoveryhodny zdroj informacii, preto sa radsej treba obratit k odbornej literature. V dnesnej dobe nato vela ludi zabuda a potom sa stane to, ze ludia veria a citaju hoaxy, rusku propagandu, veria v chemtrails, konspiracne teorie a ine internetove bludy z coho v konecnom dosledku profituju extremisticke strany co sposobilo to, ze v nasom parlamente su fasisti, alebo ze dokonca ludia obdivuju diktaturu a ich vodcov (Rusko, Severna Korea, Cina) atd...Tu uz to ale smrdi politikou a nechcem to dalej rozoberat na tomto fore.
2. Vela ludi miluje les, ale nema potrebu o tom diskutovat na internete. Ako priklad mozem posluzit ja sam. Chodim do lesa rad, ale zeby som nejak vasnivo o tom pisal na fore, to ani nie. Maximalne nejaka recenzia, ale to je vsetko. Ja osobne chodim na jednodnovky kde si dam 20-30km turistiku. V lese neprespavam a kedy som naposledy spal vonku ani nepamatam. Takze su zalesaci a turisto-zalesaci...tych druhych asi bude viac.
Dost zavisi ci dotycny zije v meste alebo na dedine, kde je les doslova za domom. Lepsi prispievatelia by boli ludia, ktori sa spolu pravidelne stretavaju len tak po lesoch, na workshopoch alebo hociakych inych stretnutiach, kde si vymienaju informacie a piluju skill. No mam dojem, ze tito ludia su zase na internete ovela menej ako ja a je ich docela malo.
3. Ubudanie clenov. Hold, pokial niesu na fore zazivne aktivne temy, tak ludia budu odchadzat vzdy. Odlev bude vzdy vacsi ako prilev. Konkurencia je silna a staci, ze ine forum ponukne o stipku viac informacii alebo iny druh diskusie a ludia sa premiestnia. A ak vezmes do uvahy ze cim dalej, tym viac ludi vie cudzi jazyk....tak to uz hadam ani nemusim dalej vysvetlovat.
4. Pocet aktivnych clenov na fore je tu minimum. Niekedy je to dobre, ale limitovany pocet ludi brzdi vyvoj a kazda vec sa zacne v podstate tocit v kruhu...Vzdy tu vidim prispevky od tych istych ludi. Posledne roky to brutalne stagnuje....aj koli bodu c. 1
Co by mohlo forum zlepsit?1. Kvalita fora - forum by mohol ozivit novy design. Premazat vsetky zbytocne prispevky. Urobit forum pre zaciatocnikov prehladnejsie. Pisat viac clankov a recenzii na rozne veci. Pripadne vytvorit klasicke internetove stranky, kde budu najlepsie clanky, recenzie (vycucnute z fora). Forum by sa oddelilo od webovych stranok, ale adresa by ostala rovnaka. Alebo by sa to jednoducho prelinkovalo navzajom. Nevyhoda - Potrebujes nato cloveka alebo ludi, ktori to budu robit. - To zabera cas. Vela casu. Cas = peniaze. Da sa to samozrejme robit nezistne, ale to ma zase navaznost na predchadzajucu vetu.
2. Mozes platit alebo presvedcit cloveka alebo skupinu ludi, ktori sa tomu budu venvat. Rozdelili by sa na:
Odbornici - expert. analyzy, vedecke clanky atd... Cize skutocni vedci alebo odbornici na danu problematiku, oblast ci , ktory prispeju najhodnotnejsim obsahom.
Laici - Vsetko ostatne... Co som sam v lese zazil videl a vynasiel sa v roznych situaciach, zverejnovanie recenzii.... vlastne pokracovanie tohto fora.
3. Peniaze su samozrejme hnaci motor....asi vsetkeho
Ak by malo forum nejake financne prostriedky od darcov, dalo by sa vymysliet vela novych veci.
4. Kvalita musi zvitazit nad kvantitou. Forum ma problem, stracaju sa na nom pekne clanky medzi milionom komentov. Diskusia by mala byt vedena separatne, mala by byt moderovana, konstruktivna a priamo k veci a danej teme.
Bud z toho bude hobby forum, kde si pise co chce co chce alebo tu moze vzniknut zaujimave miesto s kvalitnym a zaujimavym obsahom, nato je ale potrebne viac nez len chciet.
Per aspera ad astra...